Psychologia Styl Życia Seks Parenting Moda i uroda Zdrowie Przepisy Kultura Rozwój Księgarnia Sklep Cyfrowy

Piwo też nie lubi mrozu!


17 lutego 2012 Newsfood redakcja
123Rf.com
Siarczyste mrozy, które opanowały Polskę coraz bardziej dają się wszystkim we znaki. Polacy nie przepadają za silnymi mrozami i czekają na cieplejsze dni. Ujemne temperatury nie służą też piwu.

Za oknem zima w pełnej krasie. Mróz trzyma kolejny tydzień i nawet tym, którzy tęsknili za prawdziwą zimową aurą, daje się we znaki. Ujemne temperatury wpływają na wszystkich, także na zdeklarowanych miłośników piwa, którzy zimne piwo cenią ponad wszystko. Zwłaszcza dla nich mamy kilka rad dotyczących serwowania piwa w tych mroźnych warunkach.

Mróz nie służy piwu

Przede wszystkim należy pamiętać, że ujemne temperatury nie służą piwu, a schładzanie piwa nie ma nic wspólnego z zamrażaniem. Temperatura w granicach 4-5°C sprawia, że goryczka i cierpkość piwa orzeźwia idealnie. Jednak obniżenie jej zaledwie o 2-3 stopnie sprawia, że piwo traci wiele ze swych sensorycznych atrybutów. Jeszcze gorzej zadziała zamrożenie piwa, co przy obecnych warunkach pogodowych nie wymaga zbyt wiele czasu (wystarczy, że piwo będziemy przechowywać około godziny na balkonie lub w samochodowym bagażniku). Zamrożone piwo traci większość dwutlenku węgla, który normalnie zapewnia mu rześkość i lekkość smaku. Zamrożenie powoduje także zachwianie równowagi smakowo – zapachowej nazywanej przez ekspertów profilem sensorycznym.

Temperatura PIWniczna    

Jakie są zatem idealne warunki chłodzenia piwa? By dokładnie to sprawdzić, wystarczy przyjrzeć się słowu „piwnica”, które jest pochodną słowa piwo. Eksperci Kompanii Piwowarskiej zauważają, że aby piwo  smakowało idealnie wymaga temperatury piwnicznej, a więc kilku stopni powyżej zera i minimum kilkugodzinnego cyklu chłodzenia. Nie służy mu „szokowe” zamrażanie w minusowych temperaturach. Natomiast stopniowo schłodzone piwo ucieszy nasze podniebienie złożonym bukietem, szlachetną goryczką i przyjemnym, orzeźwiających posmakiem.

A w najbardziej mroźne dni… Grzaniec!

Dla tych zaś, którzy zimą potrzebują gorących smaków i aromatów mamy specjalną, zimową propozycję. Wystarczy podgrzać piwo do temp 60°C dodać do niego odrobinę cynamonu, kilka goździków i łyżkę miodu aby napój, który latem orzeźwia i gasi pragnienie, zamienić w zimowy grzaniec, który syci zmysły i rozgrzewa w nawet najbardziej mroźne dni.


POLECANE KSIĄŻKI