Psychologia Styl Życia Seks Parenting Moda i uroda Zdrowie Przepisy Kultura Rozwój Księgarnia Sklep Cyfrowy

Polska zmierza po pierwszą gwiazdkę Michelin


14 marca 2012 Newsfood redakcja
Polskie restauracje zdobywają coraz większe uznanie inspektorów Michelin. W tegorocznej edycji Czerwonego Przewodnika Michelin „Main Cities of Europe”, który dziś ukazał się w Paryżu, warszawski lokal Atelier Amaro został uhonorowany wyróżnieniem Wschodzącej Gwiazdki, co daje spore szanse na zdobycie w przyszłym roku pierwszej w historii naszego kraju gwiazdki Michelin. Do zestawienia trafiły 3 nowe lokale z Polski, z których jeden otrzymał dodatkowo wyróżnienie Bib Gourmand.

W tegorocznej edycji Czerwonego Przewodnika Michelin znalazło się 39 polskich restauracji z Warszawy i Krakowa , czyli o 3 więcej niż przed rokiem . W tym roku do przewodnika trafiły 22 restauracje z Warszawy i 17 z Krakowa (w ubiegłym roku było 19 lokali warszawskich i 17 krakowskich). Już samo znalezienie się w przewodniku jest dla restauracji bardzo dużym wyróżnieniem – a dodatkowo w tym roku – warszawska restauracja Atelier Amaro otrzymała wyróżnienie Wschodzącej Gwiazdki oznaczające bardzo duże szanse na zdobycie w przyszłym roku gwiazdki Michelin. Gdyby tak się stało, byłby to pierwszy lokal w Polsce uhonorowany tym symbolem najbardziej pożądanym przez restauratorów z całego świata. Jeden z lokali opisanych w „Main Cities of Europe 2012” – warszawski Butchery and Wine – otrzymał symbol Bib Gourmand . Warto dodać, że ten lokal znalazł się w zestawieniu po raz pierwszy (pełna lista warszawskich i krakowskich restauracji w załączniku). Restauracjom opisanym w kulinarnych przewodnikach Michelin przyznaje się: Sztućce (Łyżka & Widelec) – za wystrój, jakość obsługi, atmosferę lokalu Bib Gourmand – za stosunek jakości do ceny Gwiazdki Michelin (których w Polsce jeszcze nie ma żaden lokal) – za walory smakowe potraw Przewodnik MICHELIN „Main Cities of Europe 2012” opisuje restauracje z 44 miast w 22 krajach: Austria (Wiedeń, Salzburg), Belgia (Bruksela, Antwerpia), Czechy (Praga), Dania (Kopenhaga), Finlandia (Helsinki), Francja (Paryż, Lyon, Strasbourg, Tuluza), Grecja (Ateny), Holandia (Amsterdam, Rotterdam, Haga) , Irlandia (Dublin), Luksemburg (Luxembourg), Niemcy (Berlin, Kolonia, Frankfurt, Hamburg, Monachium, Stuttgart ), Norwegia (Oslo), Polska (Warszawa, Kraków), Portugalia (Lizbona), Hiszpania (Madryt, Barcelona, Walencja), Szwajcaria (Berno, Genewa, Zurych), Szwecja (Sztokholm, Goteborg) , Węgry ( Budapeszt ), Wielka Brytania (Londyn, Birmingham, Edynburg, Glasgow), Włochy ( Rzym, Mediolan, Turyn, Florencja ) . W tegorocznej edycji Czerwonego Przewodnika Michelin znalazło się ponad 2 100 restauracji i 1 500 hoteli . Opisane miejsca charakteryzują się różnym stylem, wielkością i zakresem cenowym oferty. Podstawą do ich uwzględnienia w zestawieniu była wcześniejsza wizyta anonimowych inspektorów Michelin, których jedynym zajęciem jest właśnie ocenianie i przygotowywanie rekomendacji na potrzeby przewodnika. „Main Cities of Europe 2012” przedstawia łącznie 287 restauracji z jedną gwiazdką, 74 lokale z dwiema gwiazdkami i 15 trzygwiazdkowych. Ponadto 250 restauracji zdobyło wyróżnienie Bib Gourmand (szczegóły w załączniku). W aktualnej edycji „Main Cities of Europe” warto zwrócić uwagę, że dwie restauracje – Gourmet Restaurant Silvio Nickol z Wiednia oraz Maaemo z Oslo – pojawiły się w Czerwonym Przewodniku, otrzymując od razu po 2 gwiazdki Michelin. Dwie europejskie stolice zyskały po dwa nowe lokale, które Michelin rekomenduje, przyznając jedną gwiazdkę – Alcron i Degustation Boh ê me Bourgeoise z Pragi oraz ateńskie Funky Gourmet i Galazia Hytra . Zaskoczeniem może być Kopenhaga, którą wyróżniono 4 nowymi restauracjami z jedną gwiazdką. Jednak prawdziwym liderem został Paryż z 11 nowymi lokalami, które zdobyły jedną gwiazdkę. Firma Michelin zajmuje się nie tylko produkcją opon, lecz także wydaje słynne mapy oraz przewodniki kulinarne (Czerwone) oraz turystyczne (Zielone). Czerwony Kulinarny Przewodnik Michelin jest wydawany od ponad 100 lat. Restauracje oceniają anonimowi inspektorzy. Czerwony przewodnik jest pierwszym przewodnikiem kulinarnym na świecie – numerem jeden zarówno pod względem wysokości sprzedaży, jak też historii i reputacji. Zielony Przewodnik Michelin jest stworzony z myślą o podróżujących, którzy pragną odkrywać kulturalne i naturalne dziedzictwo poszczególnych regionów, miast i krajów. Wydawany jest także w polskiej wersji językowej. źródło Michelin Polska Wywiady z Wojciechem Amaro tu i tu.  


POLECANE KSIĄŻKI