Psychologia Styl Życia Seks Parenting Moda i uroda Zdrowie Przepisy Kultura Rozwój

Program 4. Kuchnia+ food film fest


18 października 2012 Newsfood redakcja
Program tegorocznej edycji kuchnia+ food film fest będzie jeszcze bogatszy – od 26 do 28 października widzowie zobaczą 13 filmów dokumentalnych z Europy, Ameryki Północnej i Azji oraz francuską fabułę „Niebo w gębie”. Przegląd organizowany przez telewizję kulinarną kuchnia+ startuje równolegle w Warszawie, Poznaniu i Gdyni.

Przegląd otworzy w piątek, 26 października kanadyjski film „Gorycz czekolady”, który poprzez losy intrygujących bohaterów, kreśli słodko-gorzki obraz czekoladowego przemysłu. Podczas seansu widzowie obejrzą również amerykański dokument „Mleko?”, którego twórcy przytaczają argumenty dwóch ścierających się obozów – zwolenników i przeciwników picia mleka krowiego, oddając głos znawcom tematu: naukowcom, przedstawicielom przemysłu, rolnikom i propagatorom bezmlecznej diety. Tego dnia w programie znajdzie się także hiszpańska produkcja „Cena sushi” o złożonym problemie oceanicznych połowów oraz „Bydło – prawdziwe życie krów” – opowieść, której bohaterkami są normandzkie krowy rasy Charolaise. Francuski reżyser portretuje ten tak bliski człowiekowi, a jednocześnie wciąż mało znany, gatunek. Wieczór zakończy dramatyczny dokument Wielki głód Mao” Patricka Cabouata pokazujący jak Mao Tse-tung zmienił sen o świetlanej przyszłości w realny koszmar milionów ludzi.

W sobotę, 27 października, kuchnia+ zaprasza na film w reżyserii Macieja Kowalczuka pt. „Wtajemniczeni” pokazujący spotkanie światowej czołówki szefów kuchni z suwalszczanami w czasie polskiej edycji projektu „COOK IT RAW”. Następny seans rozpocznie film „Najlepszy kucharz świata” – przygotowania Rasmusa Kofoeda, słynnego duńskiego szefa kuchni, do udziału w najbardziej prestiżowym konkursie kulinarnym – Bocuse d’Or.Ostatni walc w elBulli” to historia jedynej w swoim rodzaju „kolacji mistrzów”, która odbyła się na zakończenie 50-letniej działalności słynnego restauracji Ferrana Adrii, guru kuchni molekularnej. Zdobywszy trzy gwiazdki Michelina i aż pięciokrotnie tytuł najlepszej restauracji świata, elBulli zamyka swe podwoje dla gości, aby przekształcić się w otwarty instytut, który skupi się na kulinarnych eksperymentach. Sobotnie pokazy zakończy polska premiera filmu fabularnego w reżyserii Christiana VincentaNiebo w gębie”. To smakowita opowieść inspirowana życiem Danièle Mazet-Delpeuch, która na życzenie Prezydenta François Mitterranda wprowadziła do prywatnej kuchni Pałacu Elizejskiego tradycyjną kuchnię francuską i najlepsze regionalne produkty.

Ostatniego dnia 4. edycji kuchnia+ food film fest, w niedzielę, 28 października organizatorzy przygotowali pokaz francusko-chińskiego dokumentu „Więzy smaku”, który bada tajemnicę sukcesu kuchni Państwa Środka, odkrywając egzotyczne obyczaje i ceremonie chińskiej branży gastronomicznej, a o niezwykłym rytuale inicjacji wśród nepalskich pszczelarzy opowie film „Chłopiec i pszczoły”. Natomiast po południu zaplanowano pokaz dwóch dokumentów poruszających problem nadwagi. Amerykańska „Wojna o otyłość” przedstawia obraz społecznych i zdrowotnych konsekwencji jedzenia ponad miarę, którego nie są w stanie zatrzymać ani medialne kampanie informacyjne, ani narzucany przez popkulturę kult młodości i szczupłej sylwetki. Polski, krótkometrażowy film Łódzkiej Szkoły Filmowej „Obóz” dokumentuje zmagania z nadwagą polskich dzieci, wysłanych przez zdeterminowanych rodziców na obóz kondycyjno-odchudzający. Finałowym filmem przeglądu będzie „Natura, kobiety i wino”. Włoska reżyserka, Giulia Graglia portretuje cztery fascynujące kobiety, które przebojem wdarły się do zdominowanej dotąd przez mężczyzn branży produkcji win. Bohaterki, zdradzając sekrety swoich winnic, opowiadają o życiu wbrew schematom i ekologicznym trunku, który stał się ich największą dumą.

4. kuchnia+ food film fest odbywać się będzie jednocześnie w warszawskim kinie Kultura, w poznańskiej Muzie oraz w DKF Żyrafa w Gdyni. Wszystkim pokazom towarzyszyć będą poczęstunki związane z tematyką filmów, spotkania z gośćmi imprezy: bohaterami i twórcami filmów, znawcami i miłośnikami sztuki kulinarnej, a także inne wydarzenia specjalne. Bilety na każdy z dziwięciu pokazów filmowych, sprzedawane będą od 10 października, w cenie 15 zł, w warszawskim kinie Kultura, poznańskim kinie Muza, w DKF Żyrafa w Gdyni oraz na portalu Ebilet.pl.

Program 4. kuchnia+ food film fest

Warszawa, Poznań, Gdynia

piątek, 26 października 2012

 17:30 „Gorycz czekolady”

„Mleko?”

20:00 „Cena sushi”

„Bydło – prawdziwe życie krów”

22:30 „Wielki Głód Mao”

sobota, 27 października 2012

15:00 „Wtajemniczeni”

17:00 „Najlepszy kucharz świata”

„Ostatni walc w elBulli”

19:30 „Niebo w gębie”

niedziela, 28 października 2012

 15:00 „Więzy smaku”

„Chłopiec i pszczoły”

17:30 „Wojna o otyłość”

„Obóz”

19:30 „Natura, kobiety i wino”


POLECANE KSIĄŻKI