Psychologia Styl Życia Seks Parenting Moda i uroda Zdrowie Przepisy Kultura Rozwój Księgarnia Sklep Cyfrowy

Przepisy na kawę mrożoną z różnych stron świata


18 lipca 2014 Newsfood redakcja
Gdy upał zniechęca do picia gorącej „małej czarnej”, warto sięgnąć po kawę mrożoną. Można ją przyrządzać na wiele sposobów.

Włoska klasyka gatunku

Rodowici Włosi piją tradycyjne espresso nawet w najbardziej upalne  dni. Mrożone napoje, serwowane w postaci deserów, są przygotowywane przede wszystkim z  myślą o turystach. Jednym z popularnych  napojów chłodzących jest caffé con ghiaccio, czyli kawa na lodzie. Jej przyrządzenie polega na dodaniu do 30ml syropu klonowego, kruszonego lodu i porcji latte macchiato. Smacznym, pobudzającym deserem jest również affogato – kulka lodów waniliowych zatopiona w aromatycznym  espresso, która po rozpuszczeniu tworzy na powierzchni delikatną piankę. Dla smaku często  dodawana jest do niej odrobina likieru. Ciekawym napojem jest także shakerato przygotowywane jak alkoholowe drinki. Świeżo zaparzone espresso wlewa się do shakera, dodaje lód i odrobinę wybranego syropu smakowego. Potem trzeba energicznie potrząsać mieszanką, aż  do otrzymania jednorodnej konsystencji. Shakerato podawane jest w kieliszkach do martini lub wysokich szklankach.

Tajska mieszanka smaków

Tradycyjny tajski oliang to napój mrożony przygotowywany z mieszanki kawy, soi, ziaren sezamu, kukurydzy, przypraw oraz mleka i syropu smakowego. Sprzedawany na ulicach w plastikowych workach, jest jednym z ulubionych sposobów Tajów na walkę z upałem. Ze względu na trudność w uzyskaniu egzotycznych składników poza granicami kraju przepis został uproszczony i  napój można przygotować we własnym domu. Przyrządzanie oliang rozpoczynamy od zaparzenia klasycznego espresso. Następnie rozgniatamy ziarna kardamonu, aby uzyskać świeży i intensywny aromat. W rondlu mieszamy śmietankę z mlekiem (proporcje 1:1), dodajemy dwie łyżki brązowego cukru, na koniec wsypujemy przyprawę. Podgrzany napar odstawiamy na 15 minut, a po ostudzeniu dolewamy 1⁄4 łyżeczki olejku migdałowego. Serwujemy w szklance wypełnionej lodem, nalewając najpierw przyprawione mleko, następnie kawę.

Wizytówka greckiej kuchni

Grecka kawa mrożona, frappé jest jednym z najpopularniejszych napojów nie tylko wśród turystów, ale także rodowitych mieszkańców.  Urosła do rangi jednego z symboli greckiej kultury współczesnej. Zalety frappé są powszechnie znane : w upalne dni gasi pragnienie i orzeźwia, a jej przyrządzenie jest bardzo szybkie i proste. – Dwie łyżki  kawy rozpuszczalnej i cukier zalewa się odrobiną zimnej wody tak, aby stworzyć delikatną pianę. Do jej ubicia używa się shakera bądź miksera – tłumaczy Joanna Sobyra z Segafredo Zanetti Poland. – Mieszankę przelewa się do wysokiej szklanki. Następnie dodaje się kilka kostek lodu, zimną wodę i skondensowane mleko. Całość można posypać startą czekoladą – wyjaśnia ekspertka.

Wietnamskie pobudzenie

Wietnamską kawę mrożoną – ca phe da – w wersji zaadaptowanej do dostępnych w Europie składników przyrządza się ze słodkiego, skondensowanego mleka i bardzo mocno palonej kawy. Dobór mieszanki odgrywa tu kluczową rolę. Powinna ona być  aromatyczna, pobudzająca , tak  by zdecydowanie dominować nad smakiem mleka. Przygotowując ca phe da samodzielnie, na początku zaparzamy tradycyjne espresso w kafetierze. Do wysokiej szklanki wlewamy dwie łyżki stołowe mleka i zasypujemy lodem. Następnie delikatnie wlewamy kawę, mieszając całość długą łyżką, aż do uzyskania jednolitej barwy.

Chilijskie bogactwo przypraw

Zwolennikom aromatycznych i słodkich deserów do gustu przypadnie café helado – chilijski specjał o kremowej konsystencji.  Bazą do jego przygotowania  jest tradycyjne espresso, ale dużą rolę odgrywają tu dodatki w postaci intensywnych  przypraw. Świeżo zaparzoną „małą czarną” łączy się z bitą śmietaną, cukrem, cynamonem,  roztopioną czekoladą, lodami waniliowymi oraz zmielonymi orzechami lub migdałami. Całość miesza  się do uzyskania gładkiej konsystencji i podaje się w wysokich szklankach lub kieliszkach. W wersji  alternatywnej, gałkę lodów podaje się osobno, na wierzch kawowego kremu. Napój można posypać  dla ozdoby startą czekoladą.

źródło: Segafredo Zanetti Poland

POLECANE KSIĄŻKI