Jeśli lubiliście ich program, w którym pojawiały się takie cuda jak dietetyczny sernik i odchudzony schabowy to pokochacie ich książkę. Olga Kwiecińska - Kaplińska i Agata Ziemnicka właśnie wydały swoje rewolucyjne zasady w formie książki!
Podstawowe zasady „rewolucji na talerzu”
• używaj produktów z mąki pełnoziarnistej, kasz, brązowego i dzikiego ryżu
• odstaw cukry proste
• pamiętaj, aby każdy posiłek zawierał białko, dzięki temu uczucie sytości będzie ci towarzyszyć dłużej
• jedz chude mięso i ryby
• w przypadku nabiału sięgaj po produkty o zmniejszonej zawartości tłuszczu; tłusty nabiał, który nie ma smacznego odpowiednika light (parmezan, bryndza czy feta) stosuj z umiarem
• nie smaż w dużej ilości tłuszczu, używaj patelni teflonowej i grillowej lub piecz albo gotuj na parze
• nie rozgotowuj warzyw, tracą wtedy witaminy i minerały
• używaj dużo przypraw i świeżych ziół, wiele z nich przyspiesza trawienie
• przyprawiaj świeżymi ziołami, mają znacznie intensywniejszy smak i aromat od suszonych, dzięki temu zużyjesz mniej soli, która zatrzymuje wodę w organizmie
• nie pochłaniaj jedzenia w błyskawicznym tempie, jedz powoli, delektując się każdym kęsem, zjesz wtedy mniej
• jedz pięć mniejszych posiłków dziennie, w tym trzy główne i dwie przekąski (na przykład jogurt, kilka orzechów lub migdałów)
Więcej w "Rewolucja na talerzu" , Wydawnictwo Literackie