Psychologia Styl Życia Seks Parenting Moda i uroda Zdrowie Przepisy Kultura Rozwój Księgarnia Sklep Cyfrowy

Sagra della Nocciola


24 sierpnia 2012 Newsfood redakcja
We Włoszech zaczynają się tradycyjne święta poszczególnych plonów: od orzechów laskowych poprzez winogrona czy kasztany - nazywane sagrami. Najbliższa, organizowana w miasteczku Caprarola rozpocznie się w ten weekend i potrwa do pierwszego września: skoncentruje się na orzechu laskowym.

Sagra jest to wieki, często kilkudniowy festyn na cześć produktu żywnościowego np. wina, trufli, kasztanów jadalnych, serów, truskawki, czereśni itd. Należą do wydarzeń lokalnych ale o narodowym lub czasem nawet międzynarodowym zasięgu – dzięki tego typu jarmarkom i festynom można poznać lokalny charakter danego regionu Włoch i rozsmakować się w wyśmienitej i bogatej kuchni włoskiej. Sagra dell Nocciola w Caprarola odbędzie się po raz pięćdziesiąty szósty! Podczas festynu będzie można skosztować wariacji lokalnych specjalności dedykowanych orzechom, ale też tradycyjnych potraw dla regionu z dodatkiem laskowych. Więcej informacji TU. 


POLECANE KSIĄŻKI