Psychologia Styl Życia Seks Parenting Moda i uroda Zdrowie Przepisy Kultura Rozwój Księgarnia Sklep Cyfrowy

Smak Meksyku w Krakowie

Składniki:

  • placki tostadas 8
  • awokado 1 sztuka
  • śmietana 250 ml
  • rzodkiewki 4 sztuki
  • bulion
  • Farsz tinga:
  • pierś z kurczaka 1
  • ząbek czosnku 1
  • cebula 3 sztuki
  • pomidory 3 sztuki
  • chipotle adobados czyli wędzona papryczka jalapeno 1
  • sól i olej

7 marca 2013 Newsfood redakcja
Kuchnia meksykańska to niespotykane nigdzie indziej na świecie potrawy i wyjątkowe kombinacje smakowe. W marcu całej jej różnorodności można będzie spróbować w krakowskim hotelu Radisson Blu, który właśnie teraz zaprasza na bufet Surf&Turf. Meksykańskie potrawy przyrządzą tu wspólnie Szef Kuchni hotelu Stanisław Bobowski oraz Isabela Balderas – wieloletnia Szef Kuchni z upalnego Meksyku.

Meksyk słynie ze swojej wielokulturowości, co przekłada się na różnorodność połączeń kulinarnych. Wpływa to na specyfikę kuchni meksykańskiej, czyniąc ją rozpoznawalną na całym świecie. „Aby serwowane u nas potrawy były jak najbardziej wiarygodne i zbliżone do oryginalnych meksykańskich smaków w marcu do naszej kuchni zaprosiliśmy doskonałego kucharza – Panią Isabel Balderas. Od pięciu lat przybliża ona Polakom tradycyjne oblicze swojej rodzimej kuchni, bez obcych naleciałości. Zdobyte w Meksyku wykształcenie kulinarne pomaga jej w promocji oryginalnych meksykańskich dań na świecie” – mówi Stanisław Bobowski, Szef Kuchni hotelu Radisson Blu Kraków. Meksykańska kuchnia jest niezwykle urozmaicona. Najbardziej charakterystycznym dodatkiem jest papryczka chili, której używa się tu ponad 10 gatunków. Często wykorzystuje się także ryby i owoce morza, co doskonale wpisuje się koncepcję restauracji Milk&Co, która słynie ze świetnie wyselekcjonowanych i zawsze świeżych ryb. Owoce morza po meksykańsku serwowane są w sposób prosty, ale bardzo aromatyczny, jak na przykład w stylu al mojo de ajo czyli z dodatkiem czosnku lub prosto z rusztu.  „W menu meksykańskim hotelu Radisson Blu Kraków znaleźć będzie można tradycyjne potrawy, jak na przykład zupa z krewetek z dodatkiem chili, słodko-ostre roladki z kurczaka z sosem czekoladowym, do przyrządzenia którego używa się ponad dwudziestu różnych składników!” – mówi Isabel Balderas. „Nie obejdzie się bez rozmaitych sosów, jak pikantna salsa, czy popularne guacamole. Nie wolno jednak ulec złudzeniu, że meksykańska kuchnia to tylko palące podniebienie dania. W marcowym menu restauracji Milk&Co proponuję także łagodniejsze kompozycje – niewątpliwą atrakcją będzie sałatka z kaktusa w towarzystwie pomidorów, cebuli i papryczki jalapeno, a także przyprawa achiote z dodatkiem soku pomarańczowego o słodko–kwaśnym smaku. Na stole pojawią się także oryginalne desery jak natilla i polvorones z orzechami. Będzie okazja do skosztowania mojej specjalności – ciasta czekoladowego pokrytego delikatnym kremem flan. Prawdziwym zaś hitem będą placki tortilla wykonywane na miejscu zgodnie z meksykańską tradycją” – wyjaśnia. Wszystko to w każdy czwartek, piątek i sobotę, w godzinach od 18:00 do 23:00, dostępne będzie w restauracji Milk&Co. Podczas bufetu Surf&Turf obowiązuje nielimitowana degustacja przystawek, dań głównych i deserów, a także wina, piwa, wody. Dla gości dostępny jest bezpłatny parking. Dla pobudzenia kulinarnej wyobraźni Szef Kuchni Stanisław Bobowski i Pani Isabel Balderas proponują samodzielne przygotowanie kilku potraw: np.

Tostadas de tinga

Sposób przygotowania:

Ugotować pierś z kurczaka z czosnkiem, rozdrobnić mięso. Następnie posiekać cebulę i podsmażyć. Pomidory zmiksować blenderem, chipotle wymieszać z bulionem i dodać cebulę. Wymieszać z kurczakiem. Nakładać porcję tingi na tosadę. Na końcu polać śmietaną, avocado i rzodkiewką.

POLECANE KSIĄŻKI