Smaki Portugalii

Tłuste i smaczne sardynki i tuńczyki, doskonała, uznana na świecie oliwa, aromatyczna kawa oraz gazowany napój z naturalnym miąższem owocowym to tylko kilka portugalskich produktów, które zasługują na szczególną uwagę.
Po pierwsze – ryby Ryby stanowią ważny składnik kuchni portugalskiej. Dzięki swojej wyjątkowej lokalizacji –  położeniu nad Oceanem Atlantyckim oraz długiej linii brzegowej (w sumie 2 700 km- łącznie z wyspami) – Portugalia ma doskonały dostęp do znajdujących się tam zasobów naturalnych, czyli m.in. sardynek i tuńczyków, które mają tu idealne warunki do rozwoju. Stąd też grillowanie sardynki są jednym z najbardziej popularnych dań i nieodłącznym elementem odbywających się w Lizbonie festynów Festas dos Santos Populares. Są uznawane za największe i najbardziej tłuste na świecie, a ze względu na posiadane wartości odżywcze, ich spożywanie jest nie tylko przyjemnością, ale i korzyścią dla naszego zdrowia. Równie dorodne i smaczne są także portugalskie tuńczyki. Amatorzy wędkowania powinni się wybrać na Azory lub Maderę, by spróbować swych sił w złapaniu tamtejszych, imponujących okazów. Nic więc dziwnego,  że z Portugalii pochodzi najstarsza europejska firma produkująca konserwy – Ramirez (powstała w 1853 r.). Firma od stuleci dostarcza wysokiej jakości konserwy rybne, łącząc tradycyjne metody przetwarzania ryb z innowacjami technologicznymi. Ramirez jest też jednym z pierwszych przedsiębiorstw, które wymyśliły i wprowadziły rewolucyjne otwarcie puszki (przy pomocy okrągłej dźwigni), nie wymagające użycia otwieracza do konserw[1]. Portugalskie złoto – Oliwa Oliveira da Serra Portugalia kojarzona jest przede wszystkim z winem porto i madera, jednak do jej skarbów kulinarnych zalicza się także oliwę. Cześć z tych, którzy ją spróbowali, uważa ją nawet za najlepszą na świecie. Oliwki przywędrowały do Portugalii wraz z okupującymi Półwysep Iberyjski Maurami, stąd też pochodzi tutejsza nazwa oliwy z oliwek – azeite. Jej wytłaczaniem zajmowały się niegdyś przeważnie klasztory, w tym m.in. w Alcobaça, Coimbrze czy Tomar. W Portugalii w piękne gaje oliwne obfituje szczególnie region Alentejo. Dowodem na wysoką jakość oraz doskonałe walory smakowe portugalskiej oliwy jest marka Oliveira da Serra. Jedna z jej oliw z pierwszego tłoczenia – Vintage – konsekwentnie, od pięciu lat otrzymuje złoty medal przyznawany przez Monde Selection (jest to międzynarodowy, niezależny instytut jakości). Lizbońska kawa Nicola Lizbona, a zwłaszcza tutejsza kawiarnia – Café Nicola, także ma się czym poszczycić. W tym legendarnym miejscu na początku XIX wieku spotykała się śmietanka towarzyska stolicy –  politycy i pisarze, w tym m.in. słynny poeta Bocage. Serwowana tu kawa, pochodząca z byłych kolonii portugalskich, tak bardzo przypadła do gustu Portugalczykom, że pod marką Nicola rozpoczęto sprzedaż pakowanej kawy, a wkrótce potem jej masową produkcję. Jedna z mieszanek otrzymała nawet nazwę na cześć jednego z częstych gości kawiarni – Bocage. Wszystkie te produkty dostępne są już Polsce za pośrednictwem firmy Smaki Portugalii (http://smakiportugalii.pl). Można je dostać w wybranych delikatesach (m.in. Kuchnie Świata, Alma, Bomi,  Piotr i Paweł, Mini Europa) a także w sklepie internetowym Fusion Delikatesy (www.go-fusion.pl/search.php?date=2008-01-01&traits=1233668666&counter=0). Więcej informacji na temat Portugalii można znaleźć na stronie: www.visitportugal.com oraz na Facebook’u www.facebook.com/visitportugal.

reklama