Psychologia Styl Życia Seks Parenting Moda i uroda Zdrowie Przepisy Kultura Rozwój Księgarnia Sklep Cyfrowy

Smaki Prowansji


10 marca 2014 Newsfood redakcja
Prowansja leży na słonecznym południu Francji i rozciąga się od granicy z Włochami, aż po dolny bieg rzeki Rodan na zachodzie i Alpy na północy. Najważniejsze miasta tego regionu to: Marsylia, Nicea, Aix-en-Provence, Awinion i Orange. Kuchnia Prowansalska uważana jest za jedną z najzdrowszych i najsmaczniejszych w Europie. Nie trudno się dziwić, bo matka natura szczodrze obdarzyła ten region nie tylko zapierającymi dech w piersiach krajobrazami, ale również słońcem i dojrzewającymi w nim owocami, warzywami, ziołami i winoroślą.

Bazą kuchni prowansalskiej są aromatyczne zioła takie jak rozmaryn, tymianek, majeranek, ale także  czosnek, oliwa z oliwek i warzywa: bakłażan, pomidor, cukinia. Przekonać się o tym można latem, gdy lokalne stragany wypełniają się warzywami i owocami. Spacer wśród straganów to uczta dla zmysłów: woń świeżych ziół, intensywny kolor bakłażanów czy pomidorów, smak oliwek od lokalnego producenta, zapach koziego sera i oczywiście atmosfera…Ważnym elementem prowansalskiego „marche” są ludzie, dla których dzień targowy to święto. Od wczesnych godzin porannych plac targowy rozbrzmiewa głosami sprzedawców zachwalających swoje produkty oraz rozmowami przyjaciół, sąsiadów, którzy wymieniają informacje na temat życia miasteczka, a także dzielą się sprawdzonymi przepisami lub opowiadają o tym co przygotują dziś na obiad. Kuchnia to jeden z głównych tematów rozmów Francuzów, nie tylko na południu kraju. Kuchnia prowansalska jest bardzo różnorodna i trudno jest opisać jej wszystkie potrawy, ale oto kilka jej kulinarnych symboli: Oliwa z oliwek – baza większości potraw tego regionu, to tu w całej Francji produkuje jej się najwięcej. Oliwki – podawane jako zakąska do słynnych aperitifów lub w postaci pysznych tapenade – przepis na tapenade z czarnych oliwek wg Davida Gaboriaud. Czosnek – nieodzowny aromat i smak prowansalskich potraw, tak obecny w daniu „Ailoi„- rodzaj majonezu z dużą ilością czosnku i oliwy stosowany jako dodatek do ryb i mięs. Ryby – łowi się tu dużo ryb i owoców morza, a najsławniejsze danie to zupa Bouillabaisse. Przepis pochodzi z okolic Marsylii. Zupa to była kiedyś uważana za potrawę biednych rybaków, ale z biegiem lat zyskała międzynarodową renomę. Zupę sporządza się na bazie min. pięciu różnych gatunków ryb, a gotowanie jej to pracochłonny i długotrwały proces. Efekt jest jednak imponujący; zupa to pełnowartościowe danie podawane z pastą rouille i chlebem. Bakłażan, pomidor, cukinia, czosnek – czyli Ratatouille to gulasz warzywny, duszony z dodatkiem oliwy i ziół prowansalskich serwowany na ciepło do dań mięsnych lub na zimno jako przystawka. Socca nicejska, fougasse prowansalska – to potrawy mączne, bardzo dobre i oryginalne. Socca – to forma naleśnika z mąki z ciecierzycy i oliwy, słynna głównie z Nicei (przepis wg Davida Gaboriaud ). Fougasse natomiast jest odmianą prowansalskiego chlebka z oliwkami, doskonałego jako przekąska na mały głód. Dobremu jedzeniu zawsze towarzyszy dobry alkohol. Przed posiłkiem pije się w Prowansji Pastis – rodzaj lokalnej anyżówki, która rozcieńczona z wodą łagodzi skutki upału. Do posiłku natomiast podaje się słynne „rose” – czyli wino różowe, bowiem Prowansja jest jego światową kolebką. Wymienione powyżej potrawy, to tylko wstęp do bogactwa i różnorodności kuchni Prowansji. Odkrywanie smaków Prowansji to czysta przyjemność i istne przebudzenie zmysłów, jak uważała Julia Child, znana wszystkim propagatorka  kuchni francuskiej, która w Prowansji właśnie znalazła ciszę i spokój, aby móc oddać się gotowaniu i pisaniu o nim. Źródło: Luxury Trip organizator podróży kulinarnych do Francji


POLECANE KSIĄŻKI