Psychologia Styl Życia Seks Parenting Moda i uroda Zdrowie Przepisy Kultura Rozwój

Romans Blumenthala


7 września 2011 Newsfood Aga Kozak
Heston Blumenthal ©CliveBooth
Heston Blumenthal, właściciel jednej z trzech pozostających zawsze w czołówce najlepszych restauracji na świecie - The Fat Duck - właśnie rozstał się po dwudziestu latach małżeństwa z żoną. Plotkarskie magazyny w Wielkiej Brytanii donoszą, że spotyka się za to z oszałamiającą kulinarną gwiazdeczką Susanne Pirret.

Pirret, która zamieniła aktorstwo na pisanie książek kucharskich (np. „The Pleasure Is All Mine: Selfish Food for Modern Life.” czyli „Przyjemność po mojej stronie. Samolubne jedzenie we współczesnym świecie”) wyznaje z rozbrajająca szczerością: „Jedzenie i seks. To dwie moje ulubione rzeczy i najsilniejsze ze wszystkich ludzkich popędów”.  Przynajmniej jedną z tych pasji dzieli z Hestonem Blumenthalem – którego niektórzy uważają za ojca kuchni molekularnej. Lody z jajka i bekonu lub o smaku musztardowym, owsianka ze ślimaków – to popisowe dania w The Fat Duck, obdarzonej przez krytyków Michelin trzema gwiazdkami. Swoje kulinarne imperium (mocne również finansowo – jeden z ostatnich kontraktów reklamowych szefa opiewa na milion funtów) Blumenthal budował razem z żoną Zanną, która podobno była „powodem, dla którego było warto pracować”. Małżeństwo z wieloletnim stażem nie przetrwało jednak walki o pozycję najlepszej restauracji świata. A może po prostu Susanne Pirret?

materiały wydawnictwa


POLECANE KSIĄŻKI