Psychologia Styl Życia Seks Parenting Moda i uroda Zdrowie Przepisy Kultura Rozwój

Smartfood: najlepsza dieta dla mózgu


14 sierpnia 2014 Newsfood redakcja
Mózg to najważniejszy organ w naszym organizmie, który kieruje wszelkimi procesami, jakie w nim zachodzą. Dlatego niezwykle ważne jest, by otrzymywał odpowiednią dzienną dawkę paliwa dla zapewnienia prawidłowego funkcjonowania. Dzięki foodpanda.pl dowiesz się, jaka dieta jest najlepsza dla mózgu.

Choć mózg człowieka stanowi zaledwie 2% masy ciała, to zużywa aż 20% energii, jaką produkuje nasz organizm. Jest to równe 25 watom i wystarczyłoby by rozświetlić żarówkę w lampce nocnej. Bez odpowiedniego paliwa neurony nie są w stanie pracować na odpowiednim poziomie  co powoduje spadek efektywność całego organizmu. Jakie składniki należy więc zawrzeć w swoim jadłospisie, aby zapewnić prawidłowe funkcjonowanie ciała i umysłu? Rocket Science Tym, co najlepiej wpływa na najważniejszy narząd w ciele ludzkim jest glukoza, bez której komórki mózgowe nie pracują na odpowiednim poziomie. Najlepiej gdy dawka glukozy jest dostarczana systematycznie w stałych porcjach. Dobrym jej źródłem są węglowodany pochodzące z pełnoziarnistych produktów, np. chleba razowego, brązowego ryżu i kasz.  Produkty te zawierają składniki, które pozwalają utrzymać w dobrej formie nie tylko nasz umysł, ale również ciało, o czym doskonale wiedzą sportowcy. Poza glukozą w naszym codziennym jadłospisie należy umieścić także produkty, które są bogatym źródłem przeciwutleniaczy, cynku, witamin z grupy B, lecytyny oraz kwasów tłuszczowych OMEGA 3. Doskonałe będą świeże owoce i warzywa, a także  ryby – zwłaszcza dorsz, makrela, łosoś i halibut. Idealnym suplementem diety będą też tłuszcze roślinne, mleko, jajka, zielona herbata, korzeń imbiru, pestki dyni i słonecznika oraz miód. Wszystko pyszne i zdrowe. Północ – południe Jeśli chcemy zachować bystrość umysłu, a przy tym odżywiać się zdrowo warto  inspirować się jadłospisem rodem z basenu Morza Śródziemnego i Skandynawii. Dieta nordycka jest oparta o produkty lokalne  i składa się w 25 % z pełnoziarnistych produktów zbożowych. W Szwecji  charakterystyczne są grube płatki owsiane, w Norwegii bardzo popularne są płatki żytnie, zaś w całej Skandynawii – płatki jęczmienne. Mieszkańcy północy Europy jadają też mnóstwo warzyw, a przede wszystkim kapusty i roślin strączkowe. W sezonie letnim uzupełnieniem diety są truskawki, porzeczki, borówki czy maliny. Potomkowie Wikingów uwielbiają też ryby, a jak wiadomo ryby są bardzo zdrowym źródłem białka, które składa się z aminokwasów potrzebnych do prawidłowego funkcjonowania nie tylko mięśni, ale tez mózgu. Dieta śródziemnomorska we wszystkich poradnikach zdrowego odżywania jest stawiana za wzór. Opiera się ona na makaronie, ryżu, a także stosunkowo dużej ilości ryb i owoców morza, z małym udziałem mięsa czerwonego. Obfituje także w świeże warzywa, m.in. pomidory, oliwki, paprykę oraz owoce. W Polsce kuchnia śródziemnomorska cieszy się niesłabnącą popularnością, co pokazują choćby wyniki raportu przeprowadzonego na zlecenie serwisu do zamawiania jedzenia online foodpanda.pl. Aż 35% Polaków wybiera tę kuchnię zamawiając jedzenie z dostawą.


POLECANE KSIĄŻKI