Psychologia Styl Życia Seks Parenting Moda i uroda Zdrowie Przepisy Kultura Rozwój

Święto Mazurskiego Kartoflaka


2 sierpnia 2012 Newsfood redakcja
Już czwartego sierpnia!

W pierwszą sobotę letniego miesiąca sierpnia obchodzone jest w Szczytnie Święto Mazurskiego Kartoflaka.To wydarzenie, którego głównym celem jest przybliżanie i kultywowanie mazurskiej tradycji kulinarnej, współczesnej sztuki folklorystycznej oraz zanikającego rzemiosła regionu, a tym samym wyjątkowa okazja do zaprezentowania regionalnego przysmaku – czyli Mazurskiego Kartoflaka. Ziemniaki, obok ryb, grzybów i ziół leśnych stanowiły jeden z głównych składników tradycyjnej kuchni mazurskiej. Kartofla to najpopularniejszy na tych terenach sposób na ich smakowite przyrządzenie. Miliony kalorii – ale jakie pyszne! Na szczęście w regionie istnieją fantastyczne warunki do ich spalania! Mazurski Kartoflak jest bowiem ściśle związany ze szczycieńską ziemią z uwagi na fakt, że od wczesnych lat uprawiano na terenach powiatu ziemniaki typowo mazurskie, niespotykane w innych regionach Polski, o czym świadczy również nazwa ziemniaka w języku niemieckim „Masurischer Kartoffelkuchen”. I edycja Święta Mazurskiego Kartoflaka (babki ziemniaczanej) została zainaugurowana w sierpniu 2008 roku, a inspiracją tego przedsięwzięcia był Międzynarodowy Rok Ziemniaka. Patronat honorowy nad imprezą objęła wtedy Organizacja Narodowa ONZ oraz Marszałek Województwa Warmińsko-Mazurskiego. Również i w tym roku organizatorzy stawiają sobie za cel dotarcie do szerokiej grupy odbiorców, mieszkańców miasta oraz turystów z kraju i zagranicy. W programie przewidziane są wydarzenia, których elementy w sposób harmonijny wplecione są dynamiczną formułę imprezy. Prezentacje ludowego rzemiosła na kiermaszu rękodzieła i sztuki ludowej, pokazy łucznicze czy występy lokalnych zespołów folklorystycznych, a na deser … muzyczna gwiazda programu – ZBIGNIEW WODECKI. Więcej informacji TU 


POLECANE KSIĄŻKI