Psychologia Styl Życia Seks Parenting Moda i uroda Zdrowie Przepisy Kultura Rozwój Księgarnia Sklep Cyfrowy

Tajemnica czerwonych pomarańczy czyli spotkanie z In Campagna


4 kwietnia 2013 Newsfood redakcja
Już 8 kwietnia odbędzie się w Warszawie spotkanie z Justyną Podlaską i Andreą Valenzianim z In Campagna.

Justyna i Andrea opowiedzą czym różnią się poszczególne gatunki pomarańczy i co wspólnego z ich uprawą mają świnie i kury. Dowiedzieć się będzie można jak przygotowywana jest oliwa i czym przyprawiane są oliwki. Posłuchać też i o tym, jak we Włoszech działają kooperatywy i grupy solidarnego zakupu. Incampagna.pl In Campagna to prowadzone z sercem rodzinne sycylijskie gospodarstwo ekologiczne w pobliżu Etny. Od kilku lat owoce i inne sycylijskie smakołyki dostarczają wprost do domów w kilku krajach Europy, a od 2011 roku także w Polsce. Owoce najwyższej jakości, pozbawione zabezpieczających wosków i zbędnych chemikaliów: umożliwia to właśnie sprzedaż bezpośrednia – owoce są na stołach już w kilka dni po zbiorach. W comiesięcznych dostawach oprócz owoców można znaleźć oliwę, oliwki, dżemy, czy  dzikie kapary. Andrea i Justyna ciągle poszukują też nowych smaków. Odwiedzają sycylijskich serowarów, pszczelarzy i małe przetwórnie, by wybrać smaczne i przygotowane z szacunkiem dla żołądków i reszty środowiska produkty. Ich podróże przyniosły już kilkanaście rodzajów owczych, kozich i krowich sycylijskich serów, produkowane w tradycyjny sposób miody: z kwiatu pomarańczy, czy kasztanów, migdały, pistacje, suszone pomidory i wiele innych przysmaków. Ich oferta zmienia się z miesiąca na miesiąc i zależy od tego, co akurat udało się  wyszukać. Wszystkich ciekawych sycylijskich produktów Justyna i Andrea zapraszają do Szarej Cegły, ul. Królowej Aldony 5, 8 kwietnia o 19:00


POLECANE KSIĄŻKI