Tajlandia w pięciu smakach w restauracji Milk&Co

O kuchni tajskiej można długo i smakowicie opowiadać, a różnorodność potraw i oryginalność składników może przyprawić tu o zawrót głowy. W listopadzie, to co w tajskiej kuchni najlepsze zaprezentują w restauracji Milk&Co krakowskiego hotelu Radisson Blu szef kuchni Stanisław Bobowski oraz szef kuchni z Tajlandii – Pongthep Aroonsang.

reklama

W listopadzie szef kuchni krakowskiego hotelu Radisson Blu – Stanisław Bobowski oraz szef kuchni z Tajlandii – Pongthep Aroonsang zaprezentują gościom tutejszej restauracji Milk&Co sekrety tajskiej kuchni. „Potrawy tej zdaniem wielu – jednej z najlepszych kuchni świata serwujemy w ramach listopadowego bufetu Surf&Turf w czwartki, piątki i soboty, w godzinach od 18.00 do 23.00. Potrawom tajskim towarzyszy wybór ryb i owoców morza – przyrządzanych według życzenia gości, a także przystawki, dodatki, zupy, desery. Jak zawsze obowiązuje nielimitowana konsumpcja dań” – mówi Stanisław Bobowski. „Przygotowaliśmy wspólnie oryginalne menu, które mamy nadzieję, że znów pozytywnie zaskoczy naszych gości, a co więcej przybliży im nieco kuchnię i kulturę tego kraju” – dodaje.

Jak obaj kucharze przyznają – tajemnicą tajskiej kuchni jest wybór odpowiednich składników i kompozycja pięciu smaków: kwaśnego, słodkiego, słonego, gorzkiego i pikantnego. Smak kwaśny to zasługa przede wszystkim soku z limonki, oraz octu ryżowego, do uzyskania smaku słodkiego użyć można cukru palmowego, ananasa lub miodu. Słony – zamiast z soli uzyskuje się na przykład z sosu sojowego lub rybnego, a gorzki z ziół i warzyw. Trzeba pamiętać, że kuchnia tajska jest dość pikantna i nawet łagodniejsze dania dla wielu z nas mogą być nie lada wyzwaniem, a efekt ten to głównie zasługa papryczki chili w różnej postaci. Tajska kuchnia jako dziedzictwo kulturowe, jest również formą sztuki przekazywanej z pokolenia na pokolenie. Tajskie jedzienie nie tylko dobrze smakuje ale również pięknie wygląda, popularnym sposobem delektowania się tajską kuchnią jest jadanie posiłków z grupą przyjaciół.

Choć kuchnię tajską charakteryzuje znaczna swoboda w sposobie przygotowywania potraw, a kucharza nie obowiązują tu ścisłe reguły dotyczące stosowania wymierzonych proporcji składników, Pongthep Aroonsang oraz Stanisław Bobowski przygotowali kilka ciekawych przepisów. 

Wybrane dania z listopadowego menu restauracji Milk&Co:

TAJSKIE PRZYSTAWKI

Kurczak satay z sosem orzeszkowym

Wegetariańskie sajgonki

Smażona wieprzowina po tajsku na toście chlebowym

Ciasteczka rybne

TAJSKIE ZUPY

Tom yum kung – pikantno-kwaśna zupa z krewetkami

Tom khaa kai – aromatyczna zupa z kurczakiem i mlekiem kokosowym

TAJSKIE SAŁATKI

Sałatka z grillowanej wołowiny z dresingiem z chili i cytryny

Sałatka z kurczaka z ananasem podana z słodko kwaśnym dresingiem

Pikantna sałatka z owoców morza z cytrynowym dresingiem

Sałatka z makaronowa z grzybkami Mung, wieprzowiną, krewetkami i kurczakiem

TAJSKIE DANIA GŁÓWNE

Wołowina w zielonym sosie curry z bakłażanem

Wieprzowina w sosie czerwonym curry z bambusem

Wieprzowina stir fray z imbirem

Warzywa stir fray, ryż jaśminowy

TAJSKIE DESERY

Ryż na słodko z mango

Banany w mleku kokosowym

Zielona tapioca ze słodką kukurydzą

Galaretka kokosowa