Tomasz Purol i Krzysztof Nawrocki – szefowie kuchni z medalami

Tomasz Purol – od kilku tygodni szef restauracji Concordia Taste w Concordia Design – centrum innowacji, designu i kreatywności w Poznaniu – zdobył brązowy medal jako członek reprezentacji Polski w Olimpiadzie Kulinarnej w Erfurcie, jednym z trzech najważniejszych na świecie konkursów w dziedzinie gastronomii. Reprezentacja Polski wzięła w niej udział po raz pierwszy. Z kolei Krzysztof Nawrocki – zastępca szefa kuchni w Concordia Taste zdobył II miejsce w finale Pucharu Polski, czyli najważniejszej imprezie gastronomicznej w kraju. Ogłoszenie wyników obu konkursów miało miejsce 10 października.

reklama

Olimpiada Kulinarna w Erfurcie w Niemczech odbywa się co 4 lata. W tym roku pojawiły się reprezentacje z ponad 40 krajów z całego świata. W drodze na podium wyprzedzili nas tylko Szwedzi i Duńczycy. Dania przygotowywane przez najlepszych kucharzy były oceniane przez międzynarodowe jury ze Światowej Organizacji Szefów Kuchni (WACS). Jakie dania przygotowała polska reprezentacja?

Na przystawkę pierś z przepiórki confit, roladka z udka przepiórczego z musem grzybowym, gotowana w niskiej temperaturze, mus jabłkowy, majonez dyniowy, pęczak z warzywami oraz sos czekoladowy z młodym orzechem. Jako danie główne policzki cielęce z krastą ziołową i ziemniakami pure, warzywa pieczone w niskiej temperaturze i konfitura z czerwonej cebuli. Na deser lody z polskiej śliwki wędzonej z czekoladą.

Udział w reprezentacji kraju to dla każdego szefa kuchni wielkie wyróżnienie, a Olimpiada w Erfurcie jest szansą na spotkanie z najlepszymi kucharzami z całego świata i wielkie doświadczenie. Konkurencja była ogromna, pracowaliśmy pod dużą presją czasu – w ciągu 6 godzin musieliśmy przygotować od podstaw dania dla 110 osób. Serwis potraw zajął nam kolejne 2,5 godziny. Tym większa jest satysfakcja, że zdobyliśmy pierwszy medal dla Polski w tych zawodach – powiedział Tomasz Purol, szef restauracji Concordia Taste i członek reprezentacji Polski na Olimpiadzie w Erfurcie.

Z kolei Krzysztof Nawrocki – zastępca szefa kuchni w Conocrdia Taste niemal w tym samym czasie walczył o podium w Pucharze Polski – najważniejszej imprezie gastronomicznej w Polsce. Aby wziąć udział w tej prestiżowej imprezie, trzeba mieć na koncie co najmniej jedno zwycięstwo w konkursie kulinarnym (Krzysztof zwyciężył w ubiegłym roku w Konkursie Kuchni Polskiej Nowoczesnej).

Do finału Pucharu Polski zakwalifikowało się 8 szefów kuchni, pracowali w duetach z pomocnikami. Tematem przewodnim finału były trzy składniki – halibut, ośmiorniczki, pory. To z tych składników kucharze mieli za zadanie stworzyć oryginalne dania, które zaskoczą jury.