Psychologia Styl Życia Seks Parenting Moda i uroda Zdrowie Przepisy Kultura Rozwój

Tort za 27 tysięcy złotych!


28 maja 2012 Newsfood redakcja

W klimatycznych wnętrzach hotelu Bristol w Warszawie, odbył się charytatywny koktajl organizowany przez Fundację ORIMARI oraz sieć Starwood Hotels & Resorts. Specjalnie na tę okazję przygotowane zostały wystawy prac sześciu znakomitych polskich artystów rzeźbiarzy, z których każdy przeznaczył jedno ze swoich dzieł na licytację. Wśród Artystów Rzeźbiarzy znaleźli się: Beata Czapska, Monika Osiecka, Wojciech Olech, Piotr Rzeczkowski, Zbigniew Stanuch, Rafał Tarnawski. Do projektu zostali również zaproszeni szefowie pracowni cukierniczych hoteli Bristol, Sheraton w Warszawie, Krakowie, Poznaniu i Sopocie oraz Westin, którzy stworzyli słodkie dzieła sztuki zainspirowane przekazanymi na aukcję rzeźbami.

Najwyższą cenę uzyskał tort autorstwa Adama Jakubowskiego z hotelu Westin Warsaw – 27 000 PLN, przedstawiający zegar słoneczny nadgryziony zębem czasu – jest to nawiązanie do rzeźby Armadyllo – zwierzęcia mitycznego. Tort był udekorowany kwiatami i pączkami kwiatów, które symbolizują przyszłość.

Wśród słodkich dzieł pojawiły się, m.in.: finezyjny tort czekoladowy z nutą migdałów i wiśni amarena zwieńczony figurą żurawia, przygotowany przez Ireneusza Luzara z hotelu Sheraton w Krakowie, inspirowany rzeźbą „Ptak” Zbigniewa Stanucha.

Andrzej Frelak z hotelu Sheraton w Sopocie przygotował tort, inspirowany rzeźbą Moniki Osieckiej „Syrenka”, w którym łączą się mus z białej czekolady z pistacjową pianką. Dekoracja to wyjątkowa koncepcja łącząca morze ze stolicą, czyli Syrena. Muszle u stóp syreny będą  symbolizować morze, a postument – stabilność naszej stolicy.

Biała czekolada przywodzi na myśl kobiecość, słodycz i delikatność zarazem. Pistacjowa pianka to piana u stóp wyłaniającej się z morza syreny.

Grzegorz Walicki z hotelu Bristol, zainspirowany rzeźbą „Waza” Rafała Tarnawskiego, przygotował tort: „SŁONECZNY POCAŁUNEK EGIPSKIEJ KOCHANKI”.

Typowe w egipskiej kuchni przyprawy i składniki potraw takie jak: cynamon, kardamon, goździki, migdały posłużyły do stworzenia tortu w kształcie piramid. Całość udekorowana była freskami i pismem egipskim z wyśmienitej białej czekolady.

Mistrzów cukiernictwa wspierali m.in.: Hubert Urbański, Daria Widawska, Grażyna Wolszczak i Cezary Harasimowicz, Jola Fraszyńska, Edyta Jungowska, Waldemar Błaszczyk, Mariola Bojarska – Ferenc. Wydarzenie poprowadził Maciej Orłoś.

Wszystkie uzyskane z aukcji środki zostaną przeznaczone na zakup sprzętu medycznego dla Centrum Zdrowia Dziecka. 


POLECANE KSIĄŻKI