Psychologia Styl Życia Seks Parenting Moda i uroda Zdrowie Przepisy Kultura Rozwój Księgarnia Sklep Cyfrowy

Warsztat gotowania owadów!


26 września 2012 Newsfood redakcja
Kawior z jaj świerszczy? Prażone larwy Drewnojadów? Świerszcze bananowe? To już nie tylko ekstremalne menu Bear’a Gryllsa, ani wykwintne kulinarne wspomnienie z Tajlandii. To egzotyczne smakołyki, które postanowił warszawiakom zaprezentować lokalny oddział Slow Food Youth razem ze szkołą gotowania food for friends i Fabryką Owadów na eksperymentalnych warsztatach, które odbędą się 29. września w Parku Szczęśliwickim.

– Naukowcy z całego świata zapewniają, że czas robaków i owadów na talerzu zbliża się nieuchronnie. Robaki wychodzą już nie tylko spod poduchy, ale lądują, jako prawdziwy smakołyk na talerzu. Chcielibyśmy je trochę odczarować – mówi Iza Strzeszewska, prezes Slow Food Youth Warszawa. W europejskiej kuchni robaki i owady nadal uchodzą za temat tabu. Na liście jadalnych owadów figuruje ponad 2000 gatunków. Każdy, kto nieraz znalazł muchę w zupie, czy robaka w jabłku, z niesmakiem porzucił dokończenie swojego dania.- Jak się okazuje, może niepotrzebnie, bo to bogate źródło białka, wapnia, żelaza i cynku. Choć wzdrygamy się na myśl o robakach i owadach, to na świecie zajada się nimi 80% ludności. Jeśli chcemy jeść tanio, zdrowo i slowfoodowo, korzystając z zasobów naszej polskiej matki ziemi – jedzmy robaki, owady, mrówki. Nasz konik polny smakuje obłędnie! – apeluje Kuba Korczak, właściciel multijęzykowej szkoły gotowania food for friends, który przeprowadzi uczestników sobotnich szkoleń przez arkany robaczynach smaków. W Polsce pokonaliśmy już barierę w stosunku do krabów, homarów i krewetek. Szarańcze, świerszcze czy larwy różnych owadów są blisko spokrewnione ze skorupiakami, więc to kwestia kilku lat, kiedy ten przysłowiowy robak z jabłka czy mucha w zupie nie będą nas przerażać, ale tylko budzić nasz apetyt – przekonuje Jakub Urbański, z podwarszawskiej Fabryki Owadów. – Podczas naszego spotkania opowiem o tajnikach hodowli, sprzedam trochę ciekawostek o tym egzotycznym surowcu i o jego różnych bogatych wartościach odżywczych. – dodaje.

W menu na warsztatach znajdziemy m.in.: – własnoręcznie przygotowany kawior z jaj świerszczy – wielosmakowe larwy Mącznika Młynarka, które już dzisiaj chrupią kokos, cynamon, czy trawę cytrynową – larwy Drewnojadów na surowo i prażoneOprócz tego na talerzach pojawią się także: świerszcze bananowe, szarańcze czy karczany madagaskarskie.Eksperymentalne warsztaty kulinarne poświęcone robakom i owadom odbędą się w sobotę 29. września w ramach całodniowych Integracyjnych Spotkań Kulinarnych w Parku Szczęśliwickim, które służą integracji środowisk i grup związanych z kulinariami w Warszawie. Szczegóły eksperymentalnych warsztatów robakowych: GDZIE: Park Szczęsliwicki KIEDY: 29.09, podczas Integracyjnych Spotkań Kulinarnych (https://www.facebook.com/events/466712800015697/?ref=ts) Warsztaty odbędą się w 2 turach – w godzinach od 15:00 do 17:00 i od 18:00 do 20:00 – w każdej grupie jest 15 miejsc. Obowiązują zapisy email’owe: zapisy@slowfoodyouth.pl. Koszt warsztatów to 100zł/os, członkowie SFY Warszawa 80 zl/osoba – zapłacić trzeba przelewem.

POLECANE KSIĄŻKI