Psychologia Styl Życia Seks Parenting Moda i uroda Zdrowie Przepisy Kultura Rozwój

Weekend Multi-Kulti


5 czerwca 2013 Newsfood sylwester.ciach
Dwór Sieraków i Dom Wina zapraszają na szczególny weekend. Co roku na początku lata odbywa się w Krakowie na Kazimierzu największy w Europie Festiwal Kultury Żydowskiej. W tym roku Dom Wina będzie prowadził w jego trakcie unikalną degustację win ze Wzgórz Golan. W ten sam weekend w Dworze Sieraków odbywać się będzie Winny Piątek, prowadzony przez Wojciecha Giebutę, którego tematem będzie: "Wino i kuchnia na lato".

Szczegółowy program

3 LIPCA /ŚRODA/
12.00 – 14.30 przyjazd i zakwaterowanie (lunch a’la carte) 15.00 – wyjazd minibusa do Krakowa – Kazimierza 16.00 – 18.00 – warsztaty kulinarne „Yekke, Yekke – Kuchnia Żydów Niemieckich”, prowadzone przez Malkę Kafkę. cena: 50 zł/osoba
Malka Kafka                         Malka Kafka – promotorka dobrego jedzenia: zarówno pod względem smakowym, jak i etycznym. Wegetarianka, prowadzi w Warszawie Tel-Aviv Café i Marrakesh Café. Była gospodynią programu Koszer Macher w TV Kuchnia+, jest współautorką książki Żydowskie przysmaki. Pisała m.in. do InStyle, Polityki, Wprost, Twojego Stylu, Kuchni. Niemieckich Żydów Yekke nie należ mylić z Żydami aszkenazyjskimi, pomimo, że Aszkenaz po hebrajsku znaczy Niemcy. Yekke przede wszystkim wyróżniali się punktualnością i schludnością, ale byli również nieco formalni, sztywni i pozbawieni poczucia humoru. O Yekke krąży mnóstwo żartów, ale jeśli ktoś powie Ci, że jesteś Yekke, możesz traktować to jako komplement. Yekke jako pierwsi wyemigrowali do Palestyny w latach 30-tych i to oni zaprojektowali bauhausowski Tel Awiw. Co jedli Yekke? W sumie to co większość ludzi w Niemczech – kartofel, wurst und sauerkraut, tyle tylko, że w koszernym wydaniu. Menu: • zupa wiśniowa na zimno • sznycle (vege) • kartofel salad • sałatka ogórkowa • Apfelkugel

POLECANE KSIĄŻKI