Psychologia Styl Życia Seks Parenting Moda i uroda Zdrowie Przepisy Kultura Rozwój

Lubimy ogrody. Lubimy gotować. Lubimy sztukę. Dlaczego nie?


2 lipca 2012 Newsfood redakcja
Juliette Delventhal – szefowa kuchni z San Francisco i Paweł Kruk – polski artysta realizują projekt We're Like Gardens - stworzą w jego ramach ogród warzywny przed Laboratorium CSW - warszawskim Centrum Sztuki Wspólczesnej i zmoderują wydarzenia towarzyszące

We like gardens. We like to cook. We like art. We can do this. Why not?  Podczas trzymiesięcznej rezydencji w programie Artists-In-Residence Laboratory CSW Juliette Delventhal – szefowa kuchni z San Francisco i Paweł Kruk – polski artysta realizują projekt We’re Like Gardens. Centralnym punktem ich przedsięwzięcia jest ogród warzywny i ziołowy na wschodniej ścianie budynku Laboratorium CSW. Niewykorzystana dotąd powierzchnia, posiadająca optymalne warunki nasłonecznienia dla założenia ogrodu, stanie się źródłem odnawialnej i uprawianej przez lokalne środowisko żywności. Koncepcja ogrodu, wykorzystująca idee permakultury, nawiązuje zarówno do tradycyjnych ogrodów kuchennych, jak również do współczesnych praktyk ogrodnictwa miejskiego. Ogród Delventhal i Kruka jest próbą przetestowania możliwości ogrodu miejskiego w kontekście otoczenia Zamku Ujazdowskiego, parkowego terenu o charakterze publicznym. Do współtworzenia i korzystania z plonów ogrodu zaproszona zostanie społeczność lokalna – artyści, rezydenci AIR i pracownicy CSW oraz Instytutu Teatralnego. Modelowy ogród jest jedną z możliwych propozycji alternatywnego zagospodarowania niewykorzystanych terenów miejskich. Jest także miejscem integracji lokalnej społeczności wokół wspólnej pracy i cieszenia się jej plonami. Ogród jest także punktem wyjścia do organizacji warsztatów związanych z miejskim ogrodnictwem i permakulturą a także sesji kulinarnych, nieformalnych spotkań, dyskusji i innych spontanicznych wydarzeń. Ogród budowany jest we współpracy ze specjalistami w dziedzinie permakultury Robertem Błaszczykiem i Tomaszem Kawką współtworzącymi grupę „Trawnik to nie wszystko”. We’re Like Gardens jest elementem realizowanego przez Zamek Ujazdowski letniego projektu interdyscyplinarnego ZIELONY JAZDÓW. Juliettte Delventhal była w 2011 roku pierwszą rezydentką A-I-R – szefową kuchni (chef-in-residence). Z wykształcenia jest antropologiem kultury, od 2004 roku zajmuje się profesjonalnie gotowaniem, kształcąc się i dzieląc się swoimi umiejętnościami w USA i w Europie. Od 2007 do 2009 była szefem kuchni w Centrum Headlands for the Arts, Sausalito w Kalifornii. Pracowała w różnych kuchniach, w tym Chez Panisse w Berkeley oraz The American Academy w Rzymie, jest także instruktorką gotowania dla dzieci i dorosłych. Mieszka i pracuje w San Francisco Paweł Kruk jest artystą wizualnym, performerem i artystą wideo. Był uczestnikiem Advanced Art Course prowadzonego przez Marinę Abramovic w Fondazione Antonio Ratti w Como a także rezdydentem m.in. w CCA Kitakiushu w Japonii oraz Headlands for the Arts, Sausalito w Kalifornii, gdzie poznał Juliette Delventhal.W 2008 roku przeniósł się z Warszawy do San Francisco. Jest finalistą nagrody SECA przyznawanej przez SFMoMA. W 2010 roku otrzymał rezydenturę w Rijksakademie van Beeldende kunsten w Amsterdamie. „Trawnik To Nie Wszystko” to grupa miejskich ogrodników z Warszawy, realizująca projekty według zasad permakultury, skupiając się na aranżowaniu przestrzeni miejskich w małe oazy, pełne warzyw, owoców, ziół użytkowych i kwiatów. Grupa zainicjowana została, przez Roberta Błaszczyka, projektanta permakultury, który zaprasza do współpracy osoby zainteresowane, w myśl jednej z zasad projektowych „wiele rąk czyni prace łatwiejszą”. Celem grupy jest budowanie społeczności lokalnej, edukacja ekologiczna oraz transformacja miast w miejsca przyjazne środowisku i jego mieszkańcom.


POLECANE KSIĄŻKI