Psychologia Styl Życia Seks Parenting Moda i uroda Zdrowie Przepisy Kultura Rozwój

Wina na majówkę poleca Marek Kondrat


26 kwietnia 2013 Newsfood redakcja
Co kupić na długi weekend majowy? Specjalnie dla czytelników kuchnia.zwierciadlo.pl doradza Marek Kondrat

Każdy dzień, a zwłaszcza majowy warto rozpocząć winem musującym. Jest zwykle lekkie i sprężyste, a bąbelki wyraźnie podnoszą walor krajobrazu. Włoskie Prosecco Tosti albo Cava od Marti Serda spiszą się świetnie. Ciepłe dni skłaniają do lekkich posiłków, a te z kolei do win białych świeżych i rześkich – tu dużo możliwośći: vinho verde w kilku wydaniach, mineralna Falanghina z Groty Del Sole albo verdicchio z Marche od rodziny Garofoli. Amatorom aromatów polecam sauvignon blanc z Nowej Zelandii od Konrada albo burgundzkie Petit Chablis. Cięższe sałaty bądź drób doskonale skomponują się z Rieslingiem od Fausta. Choć majowe wieczory nie zawsze są upalne, to zachęcam gorąco do sięgania po lekkie wina czerwone, ciężką riberę del duero zostawmy na zimowe wieczory, a sięgnijmy po owocową valpolicellę, dolecetto z Piemontu albo Bardolino znad jeziora Garda. A przede wszystkim polecam Państwu wino w ogóle, na co dzień, nie tylko od święta. Państwa zdrowie! Marek Kondrat  


POLECANE KSIĄŻKI