Psychologia Styl Życia Seks Parenting Moda i uroda Zdrowie Przepisy Kultura Rozwój

Wiosenne zmiany w restauracji Blue Cactus & Iguana Lounge


8 kwietnia 2013 Newsfood redakcja
W popularnej warszawskiej restauracji rozpoczął właśnie jako Szef Kuchni swoje kulinarne rządy Amerykanin Patrick Hanna, który zaproponował nowe rozwiązania do karty głównej i wprowadził sezonowe menu wiosenne.

Amerykańska restauracja Blue Cactus & Iguana Lounge to miejsce, które na kulinarnej i klubowej mapie Warszawy istnieje od 17 lat. Reprezentuje ono kuchnię TEX-MEX oraz southwest, które wywodzą się z pogranicza Meksyku i USA. NOWY SZEF KUCHNI – PATRICK HANNA Patrick Hanna Do zespołu dołączył właśnie w roli Szefa Kuchni Patrick Hanna – Amerykanin, pochodzący z Kalifornii, będącej wielokulturowym tyglem, ale w której wpływy meksykańskie mają bardzo duże znaczenie. Dlatego też z jednej strony kalifornijski plenerowy styl życia i kultura kuchni BBQ, ale także zamiłowanie do meksykańskich klasyków oraz szerokie wpływy innych kuchni mocno naznaczyły jego przyszłe życie zawodowe.  „Jedzenie jest dla mnie tak samo ważną częścią życia, jak rodzina i przyjaciele! Jedzenie łączy ludzi i pomaga w budowaniu długotrwałych przyjaźni.” – podkreśla Patrick Hanna. Od najmłodszych lat fascynowała go kuchnia i gotowanie. Mając 15 lat, zdobył swoje pierwsze szlify kulinarne w „Royal Waterloo Golf Club” w Belgii, szkoląc się pod okiem wybitnych francuskich szefów kuchni. Po powrocie do Kalifornii pracował, przygotowując prywatne przyjęcia dla branży filmowej, w tym Oskarowe. W wieku 20 lat rozpoczął pracę dla hoteli „Marriott” w San Francisco, równolegle kończąc „The California Culinary Academy”. Doświadczenie zdobył także w tak ekskluzywnych miejscach, jak np. Napa Valley czy Palo Alto, tworząc potrawy z wyszukanych składników dla wymagających klientów i nieustannie poszukując własnego stylu. „Pojęcie ‚przyjemności jedzenia’ istnieje w każdej kulturze, i odkrywanie jej stało się moim celem.”  – mówi Patrick. Zmiany w menu głównym Blue Cactusa to kwestia modyfikacji pewnych dodatków, składników czy przypraw lecz przy zachowaniu zdefiniowanego od lat charakteru restauracji, która serwuje dania i koktajle wywodzące się ze wspomnianej wyżej kultury southwest cuisine. Nowy Szef Kuchni kontynuuje te założenia. Zmiany w menu wprowadzane będą stopniowo.


POLECANE KSIĄŻKI