Psychologia Styl Życia Seks Parenting Moda i uroda Zdrowie Przepisy Kultura Rozwój Księgarnia Sklep Cyfrowy

Właściwości kakao


13 grudnia 2014 Newsfood Monika Stachura
Kakao znane jest ludzkości od niepamiętnych czasów. Niegdyś płacono nim za dobra, używano do upiększania twarzy, w końcu trafiło do kuchni. Jest nie tylko pyszne, ale także zdrowe.

Na przestrzeni wieków sposób użycia kakao się zmieniał. W starożytności jego ziaren używano jako złota. Aztecy traktowali je zarówno jako przysmak, jak i walutę. W trosce o urodę indiańskie kobiety zjadały ziarna kakao na surowo i nacierały twarz oliwą z kakaowca, dzięki czemu ich cera robiła się jaśniejsza i piękniejsza. Z czasem zaczęto postrzegać kakao także jako afrodyzjak, z którego chętnie korzystał Casanova, Markiz de Sade, a nawet król Jan III Sobieski. Bardzo duża liczba mikroelementów i minerałów sprawia, że kakao posiada właściwości lecznicze – regeneruje komórki, jest też przeciwutleniaczem, a więc opóźnia proces starzenia.  Kakao pozytywnie wpływa również na układ krwionośny – zmniejsza ryzyko miażdżycy, obniża ciśnienie krwi i chroni serce. To ono może również poprawić nam humor, a wszystko za sprawą fenyloetyloaminy, która odpowiada m.in. za stan zakochania.Krakowska Gorzka Kakao można wykorzystywać na wiele sposobów. Z jego pomocą przygotujemy idealny gorący napój, przepyszne ciasto czy muffinki. Nie może go także zabraknąć w świąteczne dni, w trakcie których idealnie uzupełnia smak bożonarodzeniowego piernika oraz kruchych ciasteczek. Bez niego nie powstałaby też żadna czekolada. Ze względu na pyszny smak i korzystny wpływ na zdrowie warto wprowadzić kakao do codziennego menu. A gdy nie mamy czasu na gotowanie i pieczenie, postawmy na filiżankę gorącego kakaowego napoju lub tabliczkę czekolady o wysokiej zawartości tego składnika – np. Gorzką Krakowską z Wawelu. mat.pras.WAWEL


POLECANE KSIĄŻKI