„Wykwintna kuchnia polska” laureatem World Cookbook Awards 2013

Album kulinarny „Wykwintna Kuchnia Polska” jako jedyna pozycja z naszego kraju otrzymał nagrodę w Międzynarodowym Konkursie Gourmand World Cookbok Awards 2013. Wydawnictwo rywalizowało z najlepszymi publikacjami z całego świata. |Album kulinarny „Wykwintna Kuchnia Polska” jako jedyna pozycja z naszego kraju otrzymał nagrodę w Międzynarodowym Konkursie Gourmand World Cookbok Awards 2013. Wydawnictwo rywalizowało z najlepszymi publikacjami z całego świata.
W finale publikacja wydawnictwa Bosz zajęła trzecie miejsce w kategorii wydawnictw profesjonalnych. Nagrody przyznawane są przez Gourmand International, organizatora Paris Cookbook Fair. To jedno z najważniejszych na świecie wyróżnień dla książek o kuchni. Gourmand World Cookbook Awards zostały powołane w 1995 roku by wyróżnić tych którzy „gotują słowami” , a także by pomóc czytelnikom wybrać najlepsze spośród 26 tysięcy książek o kuchni, które ukazują się co roku na świecie. „Wykwitna Kuchnia Polska” dzięki zwycięstwie w kategorii krajowej została zakwalifikowana do światowej części konkrusu Gourmand, który rozstrzygnięto 23 lutego 2013 w paryskim Luwrze. W tegorocznej edycji brało udział ponad 200 finalistów ze wszystkich kontynentów. Wykwintna_kuchnia_polska_wybrane_rozkladowki_Strona_37 Album wydany został pod koniec ubiegłego roku. Składają się na niego przepisy stworzone przez najlepszych szefów kuchni polskiej, m.in. Wojciecha Modesta Amaro, Karola Okrasy, Pawła Oszczyka, Grzegorza Labudy opatrzone artystycznymi fotografiami dań. Książka po raz pierwszy pozwala odkryć polską kuchnię tradycyjną w nowoczesnej formie. Publikacja została objęta patronatem prezydentowej Anny Komorowskiej, której menu również znajduje się w książce. Luksusowy album wydany został w polskiej i angielskiej wersji językowej.

reklama