Psychologia Styl Życia Seks Parenting Moda i uroda Zdrowie Przepisy Kultura Rozwój

Wykwintny i pikantny luty w Kuchni+


22 stycznia 2014 Newsfood redakcja
W lutym kuchnia+, autorski kanał kulinarny platformy nc+, zaprezentuje widzom programy oparte na kulinarnych i smakowych zmaganiach. Wśród nowości stacji znajdą się: „Somm” - dokument o sommelierach, 9. edycja „Top Chefa”, drugi sezon „Ideału” i seria „Doskonałe trio”.

W poniedziałek, 3 lutego o 22:00, w ramach cyklu kuchnia+ food film fest, stacja premierowo pokaże film „Somm”. Dokument opowiada o jednym z najbardziej prestiżowych na świecie egzaminie na certyfikowanego sommeliera. W 50-letniej historii Master Sommelier Exam jedynie 200 osobom udało się z powodzeniem zakończyć ten test. Samej procedurze nigdy nie towarzyszyły kamery. Twórcy filmu po raz pierwszy pokazują kulisy samego egzaminu i starania przygotowującej się do niego grupy przyjaciół. Od niedzieli 9 lutego widzowie kuchni+ będą mogli śledzić zmagania uczestników 9. edycji popularnego reality show „Top Chef”. Program, dwukrotnie nagrodzony Emmy, rozpocznie się w Teksasie. W pierwszym odcinku widzowie będą mogli śledzić zmagania aż 29 osób, z których tylko 16 awansuje do dalszej części programu. W kolejnych odsłonach uczestnicy będą musieli sprostać serii trudnych zadań, w tym: przygotować meksykańską ucztę, zrobić potrawę z niezwykle ostrych papryczek, zaserwować obiad dla teksańskiej elity i stworzyć koncept restauracji od początku do końca. Gośćmi specjalnymi będą m.in. aktorka Charlize Theron i popularna piosenkarka Patti Labelle. od 1 lutego rywalizację między znanymi szefami kuchni pokaże „Ideał 2”. W każdym odcinku, który koncentruje się na innej kuchni lub wybranych produktach i sytuacjach, zmierzą się ze sobą dwie ikony gotowania, m.in. Thomasina Miers, Valentine Warner, Mark Sargeant, Theo Randall, Hing He Huang i Nic Watt. Widzowie zobaczą zmagania szefów kuchni z takimi tematami jak: kuchnia meksykańska, hiszpańska, potrawy świąteczne, ryby, street food, barbecue czy kolacja dla dwojga. Od piątku, 7 lutego kuchnia+ zaprosi na „Doskonałe trio”. Znany widzom stacji Hugh Fearnley-Whittingstall tym razem przedstawi świat, w którym niezwykłe jedzenie można przygotować z jedynie 3 produktów. Żeby potwierdzić tę tezę Hugh udaje się do dwóch szefów kuchni i prosi ich o stworzenie potrawy przy wykorzystaniu jedynie 3 składników. Rywalizację między kucharzami ocenia specjalne jury.


POLECANE KSIĄŻKI