Psychologia Styl Życia Seks Parenting Moda i uroda Zdrowie Przepisy Kultura Rozwój

X Festiwal Pierogów w Krakowie


14 sierpnia 2012 Newsfood redakcja
Z owocami, mięsem, nabiałem, warzywami; na słodko, słono, ostro, kwaśno; z sosem, skwarkami, śmietaną, musem owocowym; chłopskie, ukraińskie, kresowe, lwowskie; gotowane, smażone, pieczone... Wszystkich będzie można spróbować w Krakowie między 15 a 19 sierpnia.

Bogactwo pierogów nie zna granic. Co roku podczas krakowskiego festiwalu można spróbować czegoś nowego. Tegoroczna, dziesiąta edycja Festiwalu Pierogów potrwa aż 5 dni. Będzie więc dość czasu, by na Małym Rynku wypróbować i te klasyczne: z truskawkami, serem czy mięsem, i te ekstrawaganckie: z bobem, grochem, makiem i wiśniami czy w płatkach róży. [yframe url=’http://www.youtube.com/watch?v=LaN5P1JyxTY’] Tradycyjnie krakowscy restauratorzy powalczą o przechodnie statuetki: Kazimierza Wielkiego (głosowanie publiczności: 17 sierpnia) i św. Jacka z Pierogami (głosowanie jury: 18 sierpnia). Autorów magicznej (zwycięskiej) receptury poznamy ostatniego dnia festiwalu w samo południe (po zakończeniu mszy św. w Bazylice Mariackiej). 15 sierpnia o 12.00 nastąpi poświęcenie bukietów zielnych, a następnie konkurs Cudowna moc bukietów, który poprowadzą Mieczysław Czuma i Leszek Mazan. W części artystycznej wystąpi Joanna Słowińska z zespołem.


POLECANE KSIĄŻKI