Psychologia Styl Życia Seks Parenting Moda i uroda Zdrowie Przepisy Kultura Rozwój

Yerba Mate – dawka energii i dobrego humoru


5 marca 2015 Newsfood redakcja
123rf.com
Yerba mate, niegdyś dostępna jedynie za oceanem, stała się popularna na całym świecie. Aromatyczny napar orzeźwia umysł, jak i ciało, stając się zdrowszą alternatywą dla codziennej kawy.

Przesycona egzotyką nazwa yerba mate sprawia, że niektórzy odnoszą się do niej z rezerwą. Tymczasem regularne picie tego południowoamerykańskiego napoju pozwala obniżyć cholesterol, wzmacnia odporność, poprawia samopoczucie oraz zniweluje oznaki zmęczenia. Wzbudzając uczucie sytości, pomaga też zadbać o smukłą sylwetkę.

Czas_na_herbate_Mate

Marka Czas na Herbatę ma w ofercie kilka rodzajów suszu oraz akcesoria do zaparzania Yerba Mate

Choć nazywana czasem herbatą, yerba mate niewiele ma wspólnego z krzewami rosnącymi na Dalekim Wschodzie. Powstaje  z ususzonych, a następnie zmielonych listków ostrokrzewu paragwajskiego – wiecznie zielonego drzewa z Ameryki Południowej, które osiągać może nawet 8 metrów wysokości. Napój trafił do  Europy w XVII wieku za sprawą jezuickich misjonarzy. Yerba mate powinna być zaparzana w ściśle określony sposób. Tylko wtedy uzyskamy walory smakowe i zdrowotne. Odpowiednim naczyniem do przyrządzania naparu jest matero lub kalabasse, które w 1/3 należy  wypełnić suszem i umieścić wewnątrz metalową rurkę zwaną  bombillą, a następnie zalać susz  wodą o temperaturze 65-80°C.  Yerba nadaje się do picia po około 2-3 minutach.  Susz można zalewać wielokrotnie, aż nie straci on swego smaku.


POLECANE KSIĄŻKI