Psychologia Styl Życia Seks Parenting Moda i uroda Zdrowie Przepisy Kultura Rozwój Księgarnia Sklep Cyfrowy

Złote ciupagi dla zwycięzców konkursu kulinarnego „IV Międzynarodowy Festiwal Kuchni Zbójnickiej”


11 lipca 2012 Newsfood redakcja
Organizatorzy IV FKZ zapraszają ekipy kucharzy do udziału w konkursie kulinarnym na dania z jagnięciny. Walka toczyć się będzie o prestiżową nominację do Kulinarnego Pucharu Polski oraz złote ciupagi /w tradycji śląska cieszyńskiego obuszki/wykonane z 24 karatowego złota. Ponadto organizatorzy przygotowali wiele cennych nagród rzeczowych.

W dniu 14 lipca 2012 roku w Skoczowie organizowany jest przez Beskidzki Klub Kulinarny, Urząd Miasta Skoczów, Miejskie Centrum Kultury „Integrator” IV Międzynarodowy Festiwal Kuchni Zbójnickiej. Festiwal odbywa się cyklicznie od trzech lat i jak co roku utrzymany  jest w konwencji plenerowego konkursu kulinarnego na potrawy z jagnięciny dla profesjonalnych ekip kucharzy z Polski i Europy w tym ze Słowacji, Niemiec  i Czech. Ekipy kucharzy będą walczyć o nominację do prestiżowego Kulinarnego Pucharu Polski. W trakcie trwania festiwalu będzie przygotowywany gulasz na gigantycznej patelni  o średnicy 2 metrów przez kucharzy Beskidzkiego Klubu Kulinarnego oraz uczniów ze szkół gastronomicznych. Podczas znakomitej zabawy nie chcemy zapomnieć o potrzebujących dlatego Fundacja Braci Golec będzie rozprowadzać cegiełki z których dochód zostanie przekazany na szczytny cel charytatywny. 13 lipca zbójnicy na czele z Wielkim Zbójem Janem Sztefkiem napadną na miasto Skoczów, żeby to odebrać klucze i władanie od Pani Burmistrz Janiny Żagan. W piątek rozpocznie się również konkurs Kół Gospodyń Wiejskich na najlepsze, tradycyjne wypieki. Jak wiemy najlepsze ciasta wypiekają gospodynie o czym mieliśmy okazję się przekonać w roku poprzednim. 14 lipca festiwal zostanie uroczyście rozpoczęty wjazdem zbójników i wystrzałem z ogromnej armaty  w obecności władz miasta oraz Marszałka Województwa Śląskiego na rynku w Skoczowie, gdzie już dziś możemy zapewnić o wielu atrakcjach. Międzynarodowy Festiwal Kuchni Zbójnickiej to nie tylko wspólne gotowanie, rywalizacja w konkursach dla kucharzy i gospodyń wiejskich, wielka zabawa w rytmie góralskiej muzyki i tradycyjnych przyśpiewek zespołów folklorystycznych. W tym roku powstanie „Wioska dziecięca” z licznymi atrakcjami dla dzieci. Szef Kuchni Restauracji BLU – Mateusz Kręcina wraz z firmą Swedeponic, która zorganizuje ogród ziół dla dzieci będzie prowadził pokazy. Tomasz Wójcik z Psią Edukacją przeprowadzi zabawy dla dzieci mające na celu oswajanie dzieci do życia z psami i nauka ich zachowań. Przedszkole Figlarz zorganizuje zabawy plastyczne i tym podobne. Ponadto konkursy plastyczne i wiele innych atrakcji. Zapraszamy rodziny z dziećmi. Każdy znajdzie coś dla siebie. Głównym przesłaniem jaki podkreślamy co roku jest prezentacja dorobku kulinarnego, kulturalnego regionu  poprzez prezentację wyrobów rzemiosła ludowego i produktów regionalnych. Organizatorzy festiwalu mają za cel uświadamianie społeczności o ich korzeniach i tradycjach.  Zapraszamy firmy związane z gastronomią zainteresowane prezentacją swojej oferty, organizatorzy przygotowali profesjonalne stanowiska wystawowe. Swój udział potwierdziło już wiele firm. Jest to idealne miejsce i czas do przedstawienia swojej oferty związanej z gastronomią. Oczywiście nie zabraknie  pokazów kulinarnych przeprowadzonych przez sławy kulinarne z Polski i Europy. Podczas każdej edycji festiwalu mieliśmy zaszczyt gościć osobistości ze świata gastronomii, polityki i nie tylko, Prezydentów Europejskiego Stowarzyszenia Kucharzy Euro – Toques z Belgii, Francji,  Niemiec, znakomite sławy kulinarne. Nie inaczej będzie również w tym, gdzie sławy kulinarne będą pokazywały swoje umiejętności kulinarne. Osoby zainteresowane Euro – Toques zapraszamy do specjalnego stoiska, gdzie  przedstawiciele Euro – Toques z Polski i Europy udzielą wszystkich informacji o działaniach Stowarzyszenia i możliwości wstąpienia w jego szeregi. Patronat merytoryczny nad festiwalem objął Euro Toques.


POLECANE KSIĄŻKI