Psychologia Styl Życia Seks Parenting Moda i uroda Zdrowie Przepisy Kultura Rozwój

Złote ciupagi dla zwycięzców konkursu kulinarnego „IV Międzynarodowy Festiwal Kuchni Zbójnickiej”


11 lipca 2012 Newsfood redakcja
Organizatorzy IV FKZ zapraszają ekipy kucharzy do udziału w konkursie kulinarnym na dania z jagnięciny. Walka toczyć się będzie o prestiżową nominację do Kulinarnego Pucharu Polski oraz złote ciupagi /w tradycji śląska cieszyńskiego obuszki/wykonane z 24 karatowego złota. Ponadto organizatorzy przygotowali wiele cennych nagród rzeczowych.

W dniu 14 lipca 2012 roku w Skoczowie organizowany jest przez Beskidzki Klub Kulinarny, Urząd Miasta Skoczów, Miejskie Centrum Kultury „Integrator” IV Międzynarodowy Festiwal Kuchni Zbójnickiej. Festiwal odbywa się cyklicznie od trzech lat i jak co roku utrzymany  jest w konwencji plenerowego konkursu kulinarnego na potrawy z jagnięciny dla profesjonalnych ekip kucharzy z Polski i Europy w tym ze Słowacji, Niemiec  i Czech. Ekipy kucharzy będą walczyć o nominację do prestiżowego Kulinarnego Pucharu Polski. W trakcie trwania festiwalu będzie przygotowywany gulasz na gigantycznej patelni  o średnicy 2 metrów przez kucharzy Beskidzkiego Klubu Kulinarnego oraz uczniów ze szkół gastronomicznych. Podczas znakomitej zabawy nie chcemy zapomnieć o potrzebujących dlatego Fundacja Braci Golec będzie rozprowadzać cegiełki z których dochód zostanie przekazany na szczytny cel charytatywny. 13 lipca zbójnicy na czele z Wielkim Zbójem Janem Sztefkiem napadną na miasto Skoczów, żeby to odebrać klucze i władanie od Pani Burmistrz Janiny Żagan. W piątek rozpocznie się również konkurs Kół Gospodyń Wiejskich na najlepsze, tradycyjne wypieki. Jak wiemy najlepsze ciasta wypiekają gospodynie o czym mieliśmy okazję się przekonać w roku poprzednim. 14 lipca festiwal zostanie uroczyście rozpoczęty wjazdem zbójników i wystrzałem z ogromnej armaty  w obecności władz miasta oraz Marszałka Województwa Śląskiego na rynku w Skoczowie, gdzie już dziś możemy zapewnić o wielu atrakcjach. Międzynarodowy Festiwal Kuchni Zbójnickiej to nie tylko wspólne gotowanie, rywalizacja w konkursach dla kucharzy i gospodyń wiejskich, wielka zabawa w rytmie góralskiej muzyki i tradycyjnych przyśpiewek zespołów folklorystycznych. W tym roku powstanie „Wioska dziecięca” z licznymi atrakcjami dla dzieci. Szef Kuchni Restauracji BLU – Mateusz Kręcina wraz z firmą Swedeponic, która zorganizuje ogród ziół dla dzieci będzie prowadził pokazy. Tomasz Wójcik z Psią Edukacją przeprowadzi zabawy dla dzieci mające na celu oswajanie dzieci do życia z psami i nauka ich zachowań. Przedszkole Figlarz zorganizuje zabawy plastyczne i tym podobne. Ponadto konkursy plastyczne i wiele innych atrakcji. Zapraszamy rodziny z dziećmi. Każdy znajdzie coś dla siebie. Głównym przesłaniem jaki podkreślamy co roku jest prezentacja dorobku kulinarnego, kulturalnego regionu  poprzez prezentację wyrobów rzemiosła ludowego i produktów regionalnych. Organizatorzy festiwalu mają za cel uświadamianie społeczności o ich korzeniach i tradycjach.  Zapraszamy firmy związane z gastronomią zainteresowane prezentacją swojej oferty, organizatorzy przygotowali profesjonalne stanowiska wystawowe. Swój udział potwierdziło już wiele firm. Jest to idealne miejsce i czas do przedstawienia swojej oferty związanej z gastronomią. Oczywiście nie zabraknie  pokazów kulinarnych przeprowadzonych przez sławy kulinarne z Polski i Europy. Podczas każdej edycji festiwalu mieliśmy zaszczyt gościć osobistości ze świata gastronomii, polityki i nie tylko, Prezydentów Europejskiego Stowarzyszenia Kucharzy Euro – Toques z Belgii, Francji,  Niemiec, znakomite sławy kulinarne. Nie inaczej będzie również w tym, gdzie sławy kulinarne będą pokazywały swoje umiejętności kulinarne. Osoby zainteresowane Euro – Toques zapraszamy do specjalnego stoiska, gdzie  przedstawiciele Euro – Toques z Polski i Europy udzielą wszystkich informacji o działaniach Stowarzyszenia i możliwości wstąpienia w jego szeregi. Patronat merytoryczny nad festiwalem objął Euro Toques.


POLECANE KSIĄŻKI