Pancakes – ciasto z patelni

reklama

Składniki
  • mąka pszenna szklanka
  • mleko 3/4 szklanki
  • rozpuszczone masło duża łyżka
  • cukier wanilinowy łyżka
  • proszek do pieczenia łyżka
  • jajko
  • dżem wg uznania, np.malinowy
  • bita śmietana do dekoracji
  • rodzynki pół garści
Sposób przygotowania

Wszystkie składniki (poza dżemem i śmietaną) wymieszać. Nie ma znaczenia ani kolejność ani sposób ubijania. (dlatego są niezawodne) Gotową masę smażyć na maśle z dwóch stron do uzyskania złotego koloru. Usmażone placki kłaść na sobie warstwami przekładając dżemem. Można udekorować bitą śmietaną. Zamiast rodzynek można dodać pokruszoną czekoladę lub inne bakalie;)

Podsumowanie przepisu

Prosty przepis na wyśmienite placuszki. Wychodzą zawsze. W każdych warunkach i w każdym wariancie 😉