Psychologia Styl Życia Seks Parenting Moda i uroda Zdrowie Przepisy Kultura Rozwój

Panna cotta

Składniki:

  • 36-procentowa śmietanka 400 ml
  • pełnotłuste mleko 100 ml
  • laski wanilii 2 sztuki
  • 150 g cukier puder 50 g
  • żelatyna 2 płaskie łyżeczki

19 września 2013 Kuchnia Monika Stachura
123rf.com
To nie tylko włoski klasyk, ale jeden z najdelikatniejszych, eterycznych wręcz deserów. Kluczowe są tu odpowiednie składniki i kwestia żelatyny. Te pierwsze muszą być najwyższej jakości – śmietanka najlepiej świeża albo w najgorszym wypadku pasteryzowana, do tego prawdziwa wanilia, broń Boże jakieś „aromaty”. Żelatyna musi być używana z wyczuciem i umiarem, inaczej panna cotta straci cały urok albo się nie uda.

Sposób przygotowania:

  • Laski wanilii rozetnij wzdłuż i wyskrob z nich ziarenka. Wrzuć wszystko do mleka ze śmietanką i podgrzej w małym garnuszku, uważając, żeby się nie zagotowało. Wsyp cukier i dokładnie wymieszaj. Trzymaj na bardzo małym ogniu przez około 5 min.
  • W międzyczasie namocz żelatynę w 4–5 łyżkach ciepłej wody i dokładnie ją rozpuść. Zdejmij z palnika, dodaj żelatynę rozpuszczoną w wodzie i dokładnie wymieszaj.
  • Przelej przez sitko i wlej do małych kokilek lub filiżanek. Poczekaj, aż przestygnie i przykryj folią. Włóż do lodówki, aż deser się zetnie.
  •  Podawaj najlepiej z owocem passiflory albo owocami leśnymi.

POLECANE KSIĄŻKI