Panna cotta to w dosłownym tłumaczeniu gotowana śmietanka. Ten pochodzący z Włoch deser najczęściej przyrządzany jest z dodatkiem wanilii. Dzisiaj jednak proponujemy przygotować go z odrobiną aromatycznych liści herbacianych.
Składniki (na ok. 6 porcji):
- 250 ml śmietanki kremówki
- 250 mleka tłustego (najlepiej 3,2%)
- 100 g cukru
- Łyżka herbaty Akbar Pure Ceylon
- 10 g żelatyny
- Odrobina oleju
- Ulubione owoce: maliny, jagody, borówki
- Mięta do podania
Przygotowanie:
Żelatynę namaczamy w odrobinie ciepłej wody. Śmietankę, mleko, cukier i liście herbaty łączymy. Podgrzewamy na małym ogniu, ale nie doprowadzamy do wrzenia. Kiedy mieszanka będzie gorąca zdejmujemy ją z palnika i odcedzamy liście herbaciane. Dodajemy żelatynę i mieszamy. Kokilki smarujemy odrobiną oleju. Wlewamy do nich masę i odstawiamy do lodówki na kilka godzin. Kiedy deser będzie już stężały każdą kokilę odwracamy do góry dnem nad talerzykiem i wyciągamy deser. Zdobimy owocami i miętą.