Panna cotta z owocami

Panna cotta to w dosłownym tłumaczeniu gotowana śmietanka. Ten pochodzący z Włoch deser najczęściej przyrządzany jest z dodatkiem wanilii. Dzisiaj jednak proponujemy przygotować go z odrobiną aromatycznych liści herbacianych.

Składniki (na ok. 6 porcji):

  • 250 ml śmietanki kremówki
  • 250 mleka tłustego (najlepiej 3,2%)
  • 100 g cukru
  • Łyżka herbaty Akbar Pure Ceylon
  • 10 g żelatyny
  • Odrobina oleju
  • Ulubione owoce: maliny, jagody, borówki
  • Mięta do podania

Przygotowanie:

Żelatynę namaczamy w odrobinie ciepłej wody. Śmietankę, mleko, cukier i liście herbaty łączymy. Podgrzewamy na małym ogniu, ale nie doprowadzamy do wrzenia. Kiedy mieszanka będzie gorąca zdejmujemy ją z palnika i odcedzamy liście herbaciane. Dodajemy żelatynę i mieszamy. Kokilki smarujemy odrobiną oleju. Wlewamy do nich masę i odstawiamy do lodówki na kilka godzin. Kiedy deser będzie już stężały każdą kokilę odwracamy do góry dnem nad talerzykiem i wyciągamy deser. Zdobimy owocami i miętą.