Psychologia 4 strategie w relacjach, które stosują narcyzi, aby się dowartościować. W jaki sposób wykorzystują innych?
Psychologia 5 toksycznych przekonań o miłości i związkach, które zaszczepił w nas „Seks w wielkim mieście”
Spotkania Codzienność może być rytuałem, a nie rutyną. Rozmowa z Wimem Wendersem, reżyserem filmu „Perfect Days”
Kultura Horror „Niepokalana” z Sydney Sweeney wściekł konserwatystów w USA. Czy tak będzie również w Polsce?
Kultura Dua Lipa popularyzuje książkę polskiego autora. O czym jest „Swimmimg in the Dark” Tomasza Jędrowskiego?
Kultura Nestorzy kina nie zwalniają tempa. Martin Scrosese, Steven Spielberg i Ridley Scott zapowiadają kolejne projekty
REKLAMA Ponadczasowy styl z polską metką. Vistula ubierze cię na co dzień, do biura i na specjalne okazje
Uroda Minimalistyczne fryzury prosto z wybiegu. Wygodne uczesania na wiosnę, których wykonanie zajmie ci kilka minut
REKLAMA Ulubiona marka pielęgnacyjna Francuzek stworzyła produkty do pielęgnacji włosów. Linia NUXE Hair Prodigieux® daje efekty jak po wyjściu z salonu fryzjerskiego
Styl Życia Ewa Pajor zagra w FC Barcelonie. To najgłośniejszy transfer na rynku kobiecej piłki nożnej
WIDEO „Uwolnić się od alkoholu. Rozmowy z Robertem Rutkowskim”. Jak alkohol niszczy człowieka i paraliżuje służbę zdrowia?
WIDEO „W strefie komfortu”. Histeryczka brzmi dumnie, czyli jak przejrzeć się w dawnej sztuce jak w lustrze. Rozmowa z Sonią Kiszą
Podcasty Podcast „Bądź dla siebie ważna”, odc. 4: Kobieta w pracy. Jak uwzględnić swoje potrzeby? Z psycholożką dr Joanną Heidtman rozmawia Karolina Morelowska-Siluk
Podcasty Podcast „W czułym zwierciadle: uzależnienia”. Kiedy praca staje się nałogiem. O pracoholizmie rozmawiamy z dr Jackiem Bucznym
Podcasty Podcast „W czułym zwierciadle: dorosły w spektrum”. Odc. 2: Autyzm to sposób przeżywania świata. Rozmowa z Ewą Furgał, prezeską Fundacji Dziewczyny w Spektrum
Podcasty Podcast „W czułym zwierciadle: dorosły w spektrum”. Odc. 4: Autyzm to nie moda. Rozmowa z Natalią Fiedorczuk
Zwierciadlo.pl > Kuchnia Kuchnia Pasztet z królika i konfitura z czerwonej cebuli bon.appetit.malgorzaty 24 maja 2013 Składnikimięso z 1 królika (do pasztetu ) 1-1,5 kgsurowy boczek (do pasztetu ) 500 gsłonina (do pasztetu ) 500 gdrobiowa wątróbka (do pasztetu ) 500 g + podroby królikawłoszczyzna na rosół (do pasztetu ) 2 marchewki, 2 cebule, 1 por, pół selera, 1 pieruszkaziela angielskie (do pasztetu ) 3 szt.liście laurowe (do pasztetu ) 2 szt.sól, pieprz (do pasztetu ) do smakujajka (do pasztetu ) 2 szt. gałka muszkatołowa (do pasztetu ) pół łyżeczkimajeranek suszony (do pasztetu ) 2 łyżkiząbki czosnku (do pasztetu ) 2 szt. duże czerwone cebule (do konfitury) 4 szt.cukier trzcinowy (do konfitury) 2 łyżki ( u mnie z melasą)porto (do konfitury) 100 mlsuszony tymianek 1 łyżkasól i pieprz (do konfitury) do smaku (uwaga ostrożnie) :)łyżka masła (do konfitury) do smażeniaboczek w plastrach (do pasztetu) 100 gSposób przygotowaniaPASZTET: Mięso z królika gotujemy. Gdy wypłyną szumowiny (po około godzinie) wylewamy wodę i wstawiamy mięso na ogień w drugiej wodzie. Do niej dodajemy włoszczyznę i ziele angielskie oraz liścia laurowe a także przypaloną cebulę oraz dodajemy drobiową wątróbkę i podroby królika. Gotujemy wszystko aż do miękkości mięsa, podrobów i włoszczyzny. W między czasie gotujemy boczek do miękkości ale w osobnym garnku. Gdy mięso z królika i podroby będą miękkie obieramy je z kości. Ugotowany boczek mielimy w maszynce do mięsa, mielimy także podroby i mięso królicze oraz słoninę (pozostawiamy jedynie parę plasterków słoniny do zapiekania na wierzch pasztetu). Gotowe zmielone mięso, słoninę, podroby łączymy z jajkami, solą, pieprzem, majerankiem, gałką muszkatołową oraz przeciśniętymi ząbkami czosnku. Wypełniamy formy do pieczenia, wcześniej wyłożonymi papierem do pieczenia. Na wierzch pasztetu układamy paseczki ze słoniny (żeby pasztet z wierzchu zbytnio nie wysechł). Mięso pieczemy w 190 stopniach około 2 h. Zasada jest jedna: 1 cm mięsa pieczemy 15 minut.. Czyli np. 6 cm pieczemy 1,5 h. Ale lepiej mięso sprawdzać na bieżąco. KONFITURA: Cebulę kroimy w piórka, podsmażamy na maśle. Następnie zalewamy winem i dusimy do miękkości czyli około 20 minut. Na sam koniec dodajemy cukier, dobrze mieszamy aż cukier się skrystalizuje a potem dodajemy ocet winny oraz tymianek. Całość dusimy aż płyn odparuje. Doprawiamy solą i pieprzem wg smaku. W sumie całość smażyłam ponad pół godziny. Podsumowanie przepisuPasztet z królika od święta i nie tylko. Kiedyś mój tata hodował króliki, dziś od czasu do czasu jedynie kupujemy mięso od dobrego gospodarza. Pamiętajmy, że to mięso jest bardzo zdrowe. Pomyślcie co jada świnka a co króliczek :-P Autopromocja Autopromocja ZAMÓW WYDANIE DRUKOWANE E-WYDANIE Reklama
Ołena Zełenska: „Mogłabym dalej żyć swoim życiem, ale postanowiłam wesprzeć męża”. Fragment biografii prezydenta Ukrainy
Dlaczego ofiary przemocy wracają do sprawców? Rozmowa z Urszulą Nowakowską, prezeską Fundacji Centrum Praw Kobiet
Nowe smaki na Wigilię. Sałatka ziemniaczano-śledziowa z suszonymi śliwkami i orzechami krakowskiej Ambasady Śledzia
Prosto, ale finezyjnie. 2 przepisy z książki „Nowe Rozkoszne. Polskie przepisy, które ekscytują” Michała Korkosza
Prostota włoskiej kuchni z brazylijską egzotyką i meksykańskim bogactwem smaku – przepisy Ixty Belfrage