1. Zwierciadlo.pl
  2. >
  3. Kuchnia

Pasztet z królika podany na rukoli z marmoladą z cebuli oraz z daktylami

Składniki
  • mięso królika do pasztetu 1,5 kg
  • surowy boczek do pasztetu 0,5 kg
  • surowa słonina do pasztetu 0,5 kg
  • drobiowa wątróbka + podroby z królika do pasztetu 0,5 kg
  • włoszczyzna na rosół do pasztetu (2 marchwie, 1 pietruszka, pół selera, 2 cebule, 1 por)
  • ziela angielskie do pasztetu 4 szt.
  • liście laurowe do pasztetu 3 szt.
  • suszony majeranek do pasztetu 4 łyżki
  • jajka do pasztetu 2 szt.
  • gałka muszotołowa do pasztetu 1 łyżeczka
  • ząbki czosnku do pasztetu 2 szt.
  • czerwone duże cebule do karmelizowanej cebuli 4 szt.
  • trzcinowy, brązowy cukier (u mnie z melasą)do karmelizowanej cebuli 2 łyżki
  • porto lub wytrawne czerwone wino do karmelizowanej cebuli 100 ml
  • ocet balsamiczny do karmelizowanej cebuli 2 łyżki
  • suszony tymianek do karmelizowanej cebuli 1 łyżka
  • masło do karmelizowanej cebuli 1 łyżka
  • sól, pieprz do karmelizowanej cebuli do smaku
  • dodatkowo rukola 1 paczka
  • dodatkowo suszone daktyle kilka sztuk
  • dodatkowo szczypiorek do dekoracji
  • dodatkowo sos balsamiczny do smaku
Sposób przygotowania
marmolada z cebuli: Cebulę kroimy w piórka, podsmażamy na maśle. Następnie zalewamy winem i dusimy do miękkości czyli około 20 minut. Na sam koniec dodajemy cukier, dobrze mieszamy aż cukier się skrystalizuje a potem dodajemy ocet winny oraz tymianek. Całość dusimy aż płyn odparuje. Doprawiamy solą i pieprzem wg smaku. W sumie całość smażyłam ponad pół godziny. Mięso z królika gotujemy. Gdy wypłyną szumowiny (po około godzinie) wylewamy wodę i wstawiamy mięso na ogień w drugiej wodzie. Do niej dodajemy włoszczyznę i ziele angielskie oraz liścia laurowe a także przypaloną cebulę oraz dodajemy drobiową wątróbkę i podroby królika. Gotujemy wszystko aż do miękkości mięsa, podrobów i włoszczyzny. W między czasie gotujemy boczek do miękkości ale w osobnym garnku. Gdy mięso z królika i podroby będą miękkie obieramy je z kości. Ugotowany boczek mielimy w maszynce do mięsa, mielimy także podroby i mięso królicze oraz słoninę (pozostawiamy jedynie parę plasterków słoniny do zapiekania na wierzch pasztetu). Gotowe zmielone mięso, słoninę, podroby łączymy z jajkami, solą, pieprzem, majerankiem, gałką muszkatołową oraz przeciśniętymi ząbkami czosnku. Wypełniamy formy do pieczenia, wcześniej wyłożonymi papierem do pieczenia. Na wierzch pasztetu układamy paseczki ze słoniny (żeby pasztet z wierzchu zbytnio nie wysechł). Mięso pieczemy w 190 stopniach około 2 h. Zasada jest jedna: 1 cm mięsa pieczemy 15 minut.. Czyli np. 6 cm pieczemy 1,5 h. Ale lepiej mięso sprawdzać na bieżąco. Propozycja podania pasztetu to: z rukolą, karmelizowaną cebulą, daktylami tureckimi oraz sosem balsamicznym.
Podsumowanie przepisu
Jest to przepis rodzinny. Kiedyś mój tata hodował króliki, dziś od czasu do czasu jedynie kupujemy mięso od dobrego gospodarza. Pamiętajmy, że to mięso jest bardzo zdrowe :) wystarczy pomyśleć co jada świnka a co królik :)

Share on Facebook Send on Messenger Share by email
Autopromocja
Autopromocja

ZAMÓW

WYDANIE DRUKOWANE E-WYDANIE
  • Polecane
  • Popularne
  • Najnowsze