Składniki
- 300 ml śmietany kremówki,
- Tabliczka białej czekolady
- Kilka kropli olejku waniliowego
- 200g świeżych truskawek,
- Łyżeczka cukru brązowego
Sposób przygotowania
Rozpuszczamy czekoladę w kąpieli wodnej, czyli miseczce ustawionej nad gotującą się w drugim garnku parą. W mikserze ubijamy śmietanę z olejkiem. Pod koniec dodajemy małymi porcjami czekoladę i ubijmy jeszcze chwilę w celu przedostania się do musu jak największej ilości powietrza. Przekładamy do salaterek i układamy w lodówce. Owoce miksujemy z łyżeczką cukru jeżeli są kwaśne. Mus wykładamy na talerzykach, po czym oblewamy sosem, jemy i..... kibicujemy.
Enjoy.
Podsumowanie przepisu
Ten deser zrobiłam dla swoich znajomych, gdy wspólnie oglądaliśmy Euro 2012 i mecz w którym udział brała Polska.Kolory są zatem biało -czerwone.Nasza drużyna nie zaszła daleko, ale deser na zawsze pozostał nie tylko w moim, ale i w menu moich Kochanych znajomych.Bierze więc udział w konkursie MENU magazynu Zwierciadło.Katarzyna Lewandowska / autorka bloga EmRoseFood www.emrosefood.blogspot.com