1. Zwierciadlo.pl
  2. >
  3. Kuchnia

Patriotyczna pokusa,czyli mus z białej czekolady na truskawce

Składniki
  • 300 ml śmietany kremówki,
  • Tabliczka białej czekolady
  • Kilka kropli olejku waniliowego
  • 200g świeżych truskawek,
  • Łyżeczka cukru brązowego
Sposób przygotowania
Rozpuszczamy czekoladę w kąpieli wodnej, czyli miseczce ustawionej nad gotującą się w drugim garnku parą. W mikserze ubijamy śmietanę z olejkiem. Pod koniec dodajemy małymi porcjami czekoladę i ubijmy jeszcze chwilę w celu przedostania się do musu jak największej ilości powietrza. Przekładamy do salaterek i układamy w lodówce. Owoce miksujemy z łyżeczką cukru jeżeli są kwaśne.  Mus wykładamy na talerzykach, po czym oblewamy sosem, jemy i..... kibicujemy. Enjoy.
 
 
Podsumowanie przepisu
Ten deser zrobiłam dla swoich znajomych, gdy wspólnie oglądaliśmy Euro 2012 i mecz w którym udział brała Polska.Kolory są zatem biało -czerwone.Nasza drużyna nie zaszła daleko, ale deser na zawsze pozostał nie tylko w moim, ale i w menu moich Kochanych znajomych.Bierze więc udział w konkursie MENU magazynu Zwierciadło.Katarzyna Lewandowska /  autorka bloga EmRoseFood www.emrosefood.blogspot.com

Share on Facebook Send on Messenger Share by email
Autopromocja
Autopromocja

ZAMÓW

WYDANIE DRUKOWANE E-WYDANIE
  • Polecane
  • Popularne
  • Najnowsze