1. Zwierciadlo.pl
  2. >
  3. Kuchnia

Pieczony bakłażan z sosem migdałowym i porzeczkami

Składniki
  • bakłażan 2 duże
  • oliwa z oliwek 70ml
  • garść porzeczek czerwonych 70g (około 2/3 szklanki)
  • pieprz, só,l tymianek, za'atar
  • 1/2 szklanki migdałów 80g
  • 1/2 szklanki mleka roślinnego
  • sok z połówki cytryny
  • musztarda delikatesowa 1-2 łyżeczki
  • ocet z czerwonego wina 1 łyżeczka
  • mały ząbek czosnku opcjonalnie
  • sos sojowy, sól, pieprz
Sposób przygotowania

Bakłażany przekrawamy na pół, zostawiając łodyżkę. Nacinamy miąższ, tak aby nie uszkodzić skóry. Ja tnę go w kratkę, dość głęboko. Dokładnie nacieramy ponacinany miąższ oliwą, posypujemy solą, pieprzem i tymiankiem. Pieczemy w 200 stopniach Celsiusza przez około 50-60 minut, aż bakłażany będą miękkie i złociste.

Sos:

Migdały moczymy przez noc, obieramy ze skórek. Czosnek przeciskamy przez praskę. Blenderujemy wszystkie składniki na sos (migdały, mleko, czosnek, musztarda, ocet i sok z cytryny), do uzyskania gładkiej, kremowej masy. Doprawiamy solą, sosem sojowym i pieprzem.

Posypujemy upieczone bakłażany zaatarem, polewamy sosem z migdałów. Na wierzch rzucamy porzeczki.

Ile kalorii?*

Całość (4 porcje): 1143 kcal białko: 27 g; tłuszcze: 86 g; węglowodany: 84 g, błonnik: 29 g; żelazo: 6 mg; wapń: 430 mg; cynk: 3,5 mg

1 porcja (połówka bakłażana): 286 kcal białko: 6,8 g; tłuszcze: 21 g; węglowodany: 21 g, błonnik: 7,2 g; żelazo: 1,5 mg; wapń: 107 mg; cynk: 0,88 mg

* ilość kalorii, a także zawartość składników odżywczych jest podana w przybliżeniu

Share on Facebook Send on Messenger Share by email
Autopromocja
Autopromocja

ZAMÓW

WYDANIE DRUKOWANE E-WYDANIE
  • Polecane
  • Popularne
  • Najnowsze