Składniki
- bakłażan 2 duże
- oliwa z oliwek 70ml
- garść porzeczek czerwonych 70g (około 2/3 szklanki)
- pieprz, só,l tymianek, za'atar
- 1/2 szklanki migdałów 80g
- 1/2 szklanki mleka roślinnego
- sok z połówki cytryny
- musztarda delikatesowa 1-2 łyżeczki
- ocet z czerwonego wina 1 łyżeczka
- mały ząbek czosnku opcjonalnie
- sos sojowy, sól, pieprz
Sposób przygotowania
Bakłażany przekrawamy na pół, zostawiając łodyżkę. Nacinamy miąższ, tak aby nie uszkodzić skóry. Ja tnę go w kratkę, dość głęboko. Dokładnie nacieramy ponacinany miąższ oliwą, posypujemy solą, pieprzem i tymiankiem.
Pieczemy w 200 stopniach Celsiusza przez około 50-60 minut, aż bakłażany będą miękkie i złociste.
Sos:
Migdały moczymy przez noc, obieramy ze skórek. Czosnek przeciskamy przez praskę. Blenderujemy wszystkie składniki na sos (migdały, mleko, czosnek, musztarda, ocet i sok z cytryny), do uzyskania gładkiej, kremowej masy. Doprawiamy solą, sosem sojowym i pieprzem.
Posypujemy upieczone bakłażany zaatarem, polewamy sosem z migdałów. Na wierzch rzucamy porzeczki.
Ile kalorii?*
Całość (4 porcje):
1143 kcal
białko: 27 g; tłuszcze: 86 g; węglowodany: 84 g, błonnik: 29 g;
żelazo: 6 mg; wapń: 430 mg; cynk: 3,5 mg
1 porcja (połówka bakłażana):
286 kcal
białko: 6,8 g; tłuszcze: 21 g; węglowodany: 21 g, błonnik: 7,2 g;
żelazo: 1,5 mg; wapń: 107 mg; cynk: 0,88 mg
* ilość kalorii, a także zawartość składników odżywczych jest podana w przybliżeniu