Składniki
- orzeszki piniowe 1 łyżka
- ziarna suszonego słonecznika 2 łyżki
- liście czosnku niedźwiedziego 2 wiązanki
- oliwa z oliwek 5 łyżek
- ser najlepiej parmezan albo Grana Padano 100 g
- pierś z kurczaka 1 szt.
- ser mascarpone (do białego sosu) 200 g
- kwaśna śmietana (do białego sosu) 4 łyżki
- sól, pieprz do smaku
- ulubiony makaron (u mnie z chili) 1 opakowanie.
Sposób przygotowania
Pesto: Na łyżce oliwy zrumienić orzeszki i nasiona, następnie odsączyć je z tłuszczu. Umyte i osuszone liście czosnku oraz nasiona słonecznika utrzeć w moździerzu dolewając oliwę. Ucierać aż mieszanka będzie gładka. Dodać starty ser i nadal ucierać. Można doprawić solą i pieprzem.
Pierś kurczaka natrzeć pesto i pozostawić jeszcze trochę pesto by ponownie polać pierś po usmażeniu. Piersi smażymy na rozgrzanym oleju z obu stron. Po usmażeniu ponownie smarujemy kurczaka pesto.
Sos: śmietankę podgrzewamy z dodatkiem serka mascarpone. mieszamy do jednolitej konsystencji. doprawiamy solą i pieprzem.
Całość: Na talerzu układamy ugotowany makaron al dente, polewamy białym sosem, układamy piersi oraz ponownie polewamy całość pesto.
Podsumowanie przepisu
Pierś kurczaka smażona w domowym pesto jest bardzo soczysta. A jak wiadomo, bardzo łatwo jest przesmażyć drób. Czosnek niedźwiedzi pochodzi z mojego ogrodu. Przetwarzam go na różne sposoby :)