1. Zwierciadlo.pl
  2. >
  3. Kuchnia
  4. >
  5. Pierś kurczaka smażona w pesto z czosnku niedźwiedziego

Pierś kurczaka smażona w pesto z czosnku niedźwiedziego

Składniki
  • orzeszki piniowe 1 łyżka
  • ziarna suszonego słonecznika 2 łyżki
  • liście czosnku niedźwiedziego 2 wiązanki
  • oliwa z oliwek 5 łyżek
  • ser najlepiej parmezan albo Grana Padano 100 g
  • pierś z kurczaka 1 szt.
  • ser mascarpone (do białego sosu) 200 g
  • kwaśna śmietana (do białego sosu) 4 łyżki
  • sól, pieprz do smaku
  • ulubiony makaron (u mnie z chili) 1 opakowanie.
Sposób przygotowania
Pesto: Na łyżce oliwy zrumienić orzeszki i nasiona, następnie odsączyć je z tłuszczu. Umyte i osuszone liście czosnku oraz nasiona słonecznika utrzeć w moździerzu dolewając oliwę. Ucierać aż mieszanka będzie gładka. Dodać starty ser i nadal ucierać.  Można doprawić solą i pieprzem. 
 
Pierś kurczaka natrzeć pesto i pozostawić jeszcze trochę pesto by ponownie polać pierś po usmażeniu. Piersi smażymy na rozgrzanym oleju z obu stron. Po usmażeniu ponownie smarujemy kurczaka pesto. 
 
Sos: śmietankę podgrzewamy z dodatkiem serka mascarpone. mieszamy do jednolitej konsystencji. doprawiamy solą i pieprzem. 
 
Całość: Na talerzu układamy ugotowany makaron al dente, polewamy białym sosem, układamy piersi oraz ponownie polewamy całość pesto.
Podsumowanie przepisu
Pierś kurczaka smażona w domowym pesto jest bardzo soczysta. A jak wiadomo, bardzo łatwo jest przesmażyć drób.  Czosnek niedźwiedzi pochodzi z mojego ogrodu. Przetwarzam go na różne sposoby :)

Share on Facebook Send on Messenger Share by email
Autopromocja
Autopromocja

ZAMÓW

WYDANIE DRUKOWANE E-WYDANIE
  • Polecane
  • Popularne
  • Najnowsze