1. Zwierciadlo.pl
  2. >
  3. Kuchnia

Piersi z kaczki w sosie czekoladowo-wiśniowym z prażuchami tymiankowo-szałwiowymi

Składniki
  • piersi z kaczki ze skórą 2 szt.
  • czosnek do kaczki 1 ząbek
  • świeży rozmaryn do kaczki 2 gałązki
  • liście laurowe do kaczki 4 szt.
  • ziele angielskie do kaczki 4 szt.
  • ziarna jałowca do kaczki 2 kulki
  • smalec z gęsi do kaczki 2 łyżki
  • porto do sosu 150 ml
  • czekolada gorzka do sosu 6 kostek
  • miód naturalny do sosu 2 łyzki
  • masło do sosu 2 łyzki
  • anyż do sosu 2 gwiazdki
  • cynamon do sosu 1 pałka
  • skórka z pomarańczy do sosu 1/4
  • chili do sosu 1/2
  • ocet balsamiczny do sosu 1 łyzka
  • wiśnie wydrylowane do sosu 1/2 szklanki
  • ziemniaki do prażuchów 1/2 kg
  • świeża szałwia do prażuchów 2 gałązki
  • świeży tymianek do prażuchów 2 gałązki
  • sól, pieprz do prażuchów do smaku
  • maka pszenna do prażuchów oraz do kaczki 1 czubata łyzka
  • marchew 2 szt.
  • szczypiorek kilka nitek do związania marchewki
Sposób przygotowania
Piersi z kaczki:
Piersi myjemy i osuszamy. Nacinamy skórę w kratkę (tak by nie przeciąć mięsa). Nacieramy solą, pieprzem, majerankiem, czosnkiem. Wkładamy do miski, dodajemy gałązki rozmarynu, liście laurowe, ziele angielskie i ziarna jałowca. Wstawiamy do lodówki na minimum 2 h. A najlepiej na całą noc. Gdy mięso się zamarynuje, smażymy 8 minut na stronie ze skórą, następnie obracamy na 3 minuty na drugą stronę i po usmażeniu wkładamy do piekarnika na 180 stopni na 4 minuty. Po upieczeniu wyciągamy mięso i odstawiamy mięso na 5 minut do odpoczęcia. Później piersi pokroić ukośnie w cienkie plasterki. Sok, który puściły, dodać do sosu czekoladowego i jeszcze raz ubić trzepaczką. Mięso polać sosem i od razu podawać. Sos:
na patelnię wlewamy wino, dodajemy cynamon, skórkę pomarańczy, gwiazdki anyżowe oraz wiśnie albo żurawinę oraz sos balsamiczny. Gdy połowę wina odparuje dodajemy miód i masło. Później dodajemy kostki czekolady i czekamy aż się rozpuści (ciągle mieszając). Wszystko mieszamy. Na koniec dodajemy posiekane chili. Chwilkę podgrzewamy. Sos gotowy. Po upieczeniu kaczki możemy do sosu dodać wytopiony tłuszcz i wymieszać z sosem. Prażuchy kluseczki ziemniaczane.
Gotujemy ziemniaki w osolonym wrzątki. Odcedzamy z wody i dodajemy do nich łyżkę mąki oraz zioła (suszony tymianek oraz świeże drobno posiekane listki szałwii). Tłuczemy tłuczkiem na jednolitą masę. Marchewkę gotujemy w osolonym wrzątku następnie kroimy w słupki i związujemy zblanszowanym szczypiorkiem. Rada: jeśli chcemy piersi bardziej różowe, skróćmy czas smażenia i pieczenia po 2 minutki na każdą stronę. Bardziej różowa będzie gdy upieczemy ją zgodnie z moim przepisem a zrezygnujemy z pieczenia w piekarniku.
Podsumowanie przepisu
Propozycja dania głównego. Uwielbiam połączenie czekolady z chili jako dodatek do mięs.

Share on Facebook Send on Messenger Share by email
Autopromocja
Autopromocja

ZAMÓW

WYDANIE DRUKOWANE E-WYDANIE
  • Polecane
  • Popularne
  • Najnowsze