Psychologia Styl Życia Seks Parenting Moda i uroda Zdrowie Przepisy Kultura Rozwój Księgarnia Sklep Cyfrowy

Pijane ślimaki z ricottą, wiśniami i marcepanem

Składniki:

  • ciasto francuskie 1 szt.
  • ser ricotta 250 g
  • wydrylowane wiśnie (mogą być z kompotu) 1 szklanka
  • masa marcepanowa 200 g
  • biały rum 100 ml
  • cukier biały 1 łyżka
  • jajko 1 szt.
  • rodzynki 2 łyżki

Sposób przygotowania:

Najpierw przez godzinę moczymy wiśnie w rumie. Później ciasto francuskie rozwijamy i smarujemy go serkiem ricotta, następnie posypujemy serek cukrem waniliowym. Potem układamy na serze wiśnie wyciągnięte z rumu oraz kawałeczki marcepana. Całość zwijamy w roladę. Następnie kroimy ostrym nożem porcje po 3 cm. Ukrojone ślimaki układamy na papierze do pieczenia w dużych odstępach i smarujemy z wierzchu rozkłóconym jajkiem. Posypujemy rodzynkami i cukrem by się skarmelizował. Zapiekamy ślimaki z ciasta francuskiego w 190 stopniach C około 20 minut. 

Podsumowanie

Wszystkie pyszne, słodkie składniki w jednym deserze.... :)

Zobacz także

POLECANE KSIĄŻKI