Pizza z kozim serem, figami, kurkami i szpinakiem

reklama

Składniki
  • 400 g mąki Składniki na ciasto
  • 30 g drożdży Składniki na ciasto
  • 4 łyżki oliwy z oliwek Składniki na ciasto
  • 2/3 szklanki mleka rozcieńczonego z wodą (pół na pół) Składniki na ciasto
  • pół łyżeczki soli Składniki na ciasto
  • szczypta pieprzu i zioła (bazylia, oregano, tymianek) Składniki na ciasto
  • 150 g sera koziego dodatki do pizzy
  • 3 świeże figi dodatki do pizzy
  • ok 200 g świeżego szpinaku dodatki do pizzy
  • 200 g kurek dodatki do pizzy
  • 2 ząbki czosnku dodatki do pizzy
  • 1 mały kartonik pasty pomidorowej dodatki do pizzy
  • suszone oregano – 1 łyżka dodatki do pizzy
  • świeża bazylia – kilka listków dodatki do pizzy
  • sól, pieprz dodatki do pizzy
  • granulowany czosnek dodatki do pizzy
  • oliwa – do smażenia dodatki do pizzy
  • łyżka masła – do smażenia dodatki do pizzy
Sposób przygotowania
Składniki na ciasto:
400 g mąki
30 g drożdży
4 łyżki oliwy z oliwek
2/3 szklanki mleka rozcieńczonego z wodą (pół na pół)
pół łyżeczki soli
szczypta pieprzu i zioła (bazylia, oregano, tymianek)

dodatki do ciasta oczywiście wedle indywidualnego podniebienia:

150 g sera koziego
3 świeże figi
ok 200 g świeżego szpinaku (ewentualnie mrożony w liściach)
200 g kurek
2 ząbki czosnku
1 mały kartonik pasty pomidorowej
suszone oregano
świeża bazylia
sól, pieprz
granulowany czosnek
oliwa 
łyżka masła


sos: do pasty pomidorowej dodajemy łyżkę oliwy oraz suszone oregano.
szpinak smażymy na oliwie z dodatkiem czosnku, soli i pieprzu.
Kurki czyścimy szczoteczką pod bieżącą wodą i smażymy na maśle z dodatkiem soli, pieprzu i granulowanego czosnku.
Figi kroimy na ósemki
Ciasto: Mąkę wsypać do dużej miski, dodać sól i rozkruszone drożdże oraz przyprawy.Zrobić wgłębienie i dodać oliwę z oliwek i trochę rozcieńczonego z wodą mleka.Wyrabiać ciasto dodając stopniowo resztę wody z mlekiem
Odstawić w ciepłe miejsce na około 1h.
Rozwałkować na placek grubości ok. 1 cm zagniatając brzegi. Później ciasto smarujemy sosem, kładziemy szpinak, plastry koziego sera, kurki oraz figi.   Pieczemy z dodatkami około 20 min w 220 stopniach C. Gotową pizzę dekorujemy świeżą bazylią. 
Podsumowanie przepisu

Dla wielbicieli pizzy i kurek 🙂