Psychologia Styl Życia Seks Parenting Moda i uroda Zdrowie Przepisy Kultura Rozwój Księgarnia Sklep Cyfrowy

Pizza z kozim serem, figami, kurkami i szpinakiem

Składniki:

  • 400 g mąki Składniki na ciasto
  • 30 g drożdży Składniki na ciasto
  • 4 łyżki oliwy z oliwek Składniki na ciasto
  • 2/3 szklanki mleka rozcieńczonego z wodą (pół na pół) Składniki na ciasto
  • pół łyżeczki soli Składniki na ciasto
  • szczypta pieprzu i zioła (bazylia, oregano, tymianek) Składniki na ciasto
  • 150 g sera koziego dodatki do pizzy
  • 3 świeże figi dodatki do pizzy
  • ok 200 g świeżego szpinaku dodatki do pizzy
  • 200 g kurek dodatki do pizzy
  • 2 ząbki czosnku dodatki do pizzy
  • 1 mały kartonik pasty pomidorowej dodatki do pizzy
  • suszone oregano - 1 łyżka dodatki do pizzy
  • świeża bazylia - kilka listków dodatki do pizzy
  • sól, pieprz dodatki do pizzy
  • granulowany czosnek dodatki do pizzy
  • oliwa - do smażenia dodatki do pizzy
  • łyżka masła - do smażenia dodatki do pizzy

Sposób przygotowania:

Składniki na ciasto:
400 g mąki 30 g drożdży 4 łyżki oliwy z oliwek 2/3 szklanki mleka rozcieńczonego z wodą (pół na pół) pół łyżeczki soli szczypta pieprzu i zioła (bazylia, oregano, tymianek)
dodatki do ciasta oczywiście wedle indywidualnego podniebienia:
150 g sera koziego
3 świeże figi
ok 200 g świeżego szpinaku (ewentualnie mrożony w liściach)
200 g kurek
2 ząbki czosnku
1 mały kartonik pasty pomidorowej
suszone oregano
świeża bazylia
sól, pieprz
granulowany czosnek
oliwa 
łyżka masła
sos: do pasty pomidorowej dodajemy łyżkę oliwy oraz suszone oregano.
szpinak smażymy na oliwie z dodatkiem czosnku, soli i pieprzu.
Kurki czyścimy szczoteczką pod bieżącą wodą i smażymy na maśle z dodatkiem soli, pieprzu i granulowanego czosnku.
Figi kroimy na ósemki
Ciasto: Mąkę wsypać do dużej miski, dodać sól i rozkruszone drożdże oraz przyprawy.Zrobić wgłębienie i dodać oliwę z oliwek i trochę rozcieńczonego z wodą mleka.Wyrabiać ciasto dodając stopniowo resztę wody z mlekiem Odstawić w ciepłe miejsce na około 1h.Rozwałkować na placek grubości ok. 1 cm zagniatając brzegi. Później ciasto smarujemy sosem, kładziemy szpinak, plastry koziego sera, kurki oraz figi.   Pieczemy z dodatkami około 20 min w 220 stopniach C. Gotową pizzę dekorujemy świeżą bazylią. 

Podsumowanie

Dla wielbicieli pizzy i kurek :)

Zobacz także

POLECANE KSIĄŻKI