Placuszki gryczane z łososiem i szpinakiem

reklama

Składniki
  • kasza gryczana 2 szklanki
  • łosoś wędzony w plastrach 150 g
  • gęsty jogurt naturalny 100 ml
  • tarty parmezan (lub inny twardy ser) 2 łyżki
  • jajko 1 szt.
  • świeży szpinak kilka listków
  • pieprz, sól, do smaku
  • cytryna 1 szt.
  • olej do smażenia
Sposób przygotowania

Kaszę gotujemy w osolonym wrzątku wg instrukcji z opakowania producenta. Następnie kaszę mieszamy z 1 jajkiem i tartym parmezanem. Rozgrzewamy olej na patelni po czym smażymy po 1 łyżce kaszy z obu stron. Gotowe placuszki układamy na papierowym ręczniku żeby pozbyć się nadmiaru oleju oraz studzimy. Następnie dorabiamy kleksy z jogurtu, układamy liście szpinaku albo koperek oraz plasterek wędzonego łososia. Całość posypujemy świeżo zmielonym pieprzem i skrapiamy sokiem z cytryny. Dekorujemy plasterkami cytryny. 

Placki można także upiec w piekarniku – jest wtedy mniejszy problem z przewracaniem na drugą stronę, bo w piekarniku pieką się od razu z obu stron.

Podsumowanie przepisu

Co robimy z kaszą, która zostanie z obiadu? Placuszki 😀 dodatki do placków można dobrać przeróżne. U mnie z łososiem i szpinakiem.