Podróż do źródeł smaków

Unikatowy projekt kulinarny Dr Irena Eris Tasty Stories, odkrywający smaki Warmii i Mazur, zakończył się niezwykłą Kolacją Sielanka i owacją na stojąco dla trzech fenomenalnych szefów kuchni Hoteli SPA Dr Irena Eris.

reklama

Ideą projektu Dr Irena Eris Tasty Stories jest przybliżenie gościom Hoteli SPA Dr Irena Eris oraz wszystkim sympatykom dobrej kuchni najlepszych lokalnych produktów i ich wytwórców, a także sylwetek szefów kuchni Hoteli SPA Dr Irena Eris, którzy zamieniają regionalne specjały w kulinarne arcydzieła. Październikowy weekend w Hotelu SPA Dr Irena Eris Wzgórza Dylewskie był zwieńczeniem drugiej i ostatniej w tym roku odsłony projektu Dr Irena Eris Tasty Stories. W piątek wieczorem goście hotelowi oraz okoliczni mieszkańcy spotkali się w Rybakówce podczas kulinarnego wieczoru na świeżym powietrzu przy grillu i ognisku. Było ono okazją do degustacji przygotowanych przez szefów kuchni i kucharzy z Hotelu SPA Dr Irena Eris różnorodnych specjałów z ryb i warzyw, jak np. ryby marynowane (okoń, leszcz, płoć), ryby tradycyjnie wędzonych (jesiotr, sielawa, sieja i pstrąg), pasztet rybny, paprykarz, biała kiełbasa z pstrąga, sałatka z buraków, z kozim serem i czarnuszką; kiszone warzywa i soki z warzyw oraz chleby na naturalnym zakwasie czy zniewalające ciasta (marchewkowe, dyniowe i żurawinowe). Na rozgrzewkę można było raczyć się wybornymi nalewkami staropolskimi i grzanym piwem z regionalnego browaru Kormoran.

Równie atrakcyjnie rozpoczęła się sobota (21 X) – od otwartego spotkania przy „Jesiennym stole” w lobby Hotelu. Wśród zaprezentowanych produktów regionalnych wytwórców entuzjazm wzbudziły sery owcze z Owczarni Lefevre, ekologiczne makarony, płatki oraz mąki produkowane w gospodarstwie Biobabalscy m.in. ze starych odmian zbóż – z płaskurki, samopszy oraz orkiszu, piwa z Browaru Kormoran. Jarosław Parol z Tradycyjnej Wędzarni Warmińskiej pokazał, że świeżo uwędzona ryba jest bezkonkurencyjna. A Mariusz Białek, właściciel gospodarstwa Hereford Warmia, udowodnił, że w Polsce można produkować doskonałą wołowinę na steki i tatara. Tajemnica jej smaku tkwi w wolnym chowie na świeżym powietrzu bydła mięsnej rasy hereford.

Z nastaniem zmroku rozświetliła się Gospoda Sielanka, gdzie miało miejsce Le Grande Finale. Po raz pierwszy w historii Hoteli SPA Dr Irena Eris, trzej szefowie kuchni – Łukasz Wojtas, gospodarz i Szef Kuchni Restauracji Romantyczna w Hotelu SPA Dr Irena Eris na Wzgórzach Dylewskich, Janusz Myjak – Szef Kuchni Restauracji Szósty Zmysł w krynickim hotelu oraz Przemysław Gryz – Szef Kuchni Restauracji Art Déco polanickiego hotelu – wspólnie przygotowali przy chef’s table ekskluzywną finałową kolację. Podczas wieczoru, gościom zaserwowano dziesięciodaniowe, niezwykle ambitne menu (z idealnym winepairingiem), przygotowane z najlepszych lokalnych produktów i pokazujące kunszt kulinarny szefów kuchni Hoteli SPA. Nad perfekcyjnym serwisem czuwał zespół kelnerski hotelu.

www.DrIrenaErisTastyStories.com