1. Zwierciadlo.pl
  2. >
  3. Kuchnia

Pomarańczowy deserek z serkiem mascarpone

Składniki
  • pomarańcze
  • biszkopty podłużne
  • ser mascarpone
  • cukier puder lub kakao do posypania
  • gorzka czekolada
  • mleko
Sposób przygotowania

Wyciskamy świeży sok z pomarańczy. Biszkopty układamy na dnie. Na zdjęciu są dwie warstwy biszkoptów. Ciasteczka zalewamy sokiem pomarańczowym.

W oddzielnej misce mieszamy mascarpone, z mlekiem i łyżką cukru pudru. Można dodać wanilii. Ja polecam 2 łyżki soku z cytryny dla wzmocnienia cytrusowości.

Masę z mascarpone rozprowadzamy na biszkoptach. Posypujemy kakao. Ścieramy kilka kawałków gorzkiej czekolady na grube wiórki do dekoracji. Deser można udekorować także listkami świeżej mięty czy stratą skórką z cytryny.

No i oczywiście, deser wkładamy do lodówki i wyjmujemy tuż przed podaniem.

Podsumowanie przepisu

Tym razem serwujemy orzeźwiający pomarańczowy deser  a’la tiramisu. Przy odrobinie inspiracji z książki Jamiego Olivera ’30 minut’ (str. 42) przygotowanie deseru można zdelegować na partnera życiowego. Tutaj efekt końcowy męskiego 30 minut w kuchni.

Share on Facebook Send on Messenger Share by email
Autopromocja
Autopromocja

ZAMÓW

WYDANIE DRUKOWANE E-WYDANIE
  • Polecane
  • Popularne
  • Najnowsze