Składniki
- pomarańcze
- biszkopty podłużne
- ser mascarpone
- cukier puder lub kakao do posypania
- gorzka czekolada
- mleko
Sposób przygotowania
Wyciskamy świeży sok z pomarańczy. Biszkopty układamy na dnie. Na zdjęciu są dwie warstwy biszkoptów. Ciasteczka zalewamy sokiem pomarańczowym.
W oddzielnej misce mieszamy mascarpone, z mlekiem i łyżką cukru pudru. Można dodać wanilii. Ja polecam 2 łyżki soku z cytryny dla wzmocnienia cytrusowości.
Masę z mascarpone rozprowadzamy na biszkoptach. Posypujemy kakao. Ścieramy kilka kawałków gorzkiej czekolady na grube wiórki do dekoracji. Deser można udekorować także listkami świeżej mięty czy stratą skórką z cytryny.
No i oczywiście, deser wkładamy do lodówki i wyjmujemy tuż przed podaniem.
Podsumowanie przepisu
Tym razem serwujemy orzeźwiający pomarańczowy deser a’la tiramisu. Przy odrobinie inspiracji z książki Jamiego Olivera ’30 minut’ (str. 42) przygotowanie deseru można zdelegować na partnera życiowego. Tutaj efekt końcowy męskiego 30 minut w kuchni.