1. Zwierciadlo.pl
  2. >
  3. Kuchnia

Przegrzebki na salatce z szyjek rakowych w sosie mango

Składniki
  • Szyjki rakowe 200g
  • 5 świeżych przegrzebkow
  • Mango 1szt
  • Kukurydza 1szklanka
  • Por 2 lyzeczki posiekanego
  • Ocet ryżowy 2 łyżki
  • Brązowy cukier 2 łyżki
  • 1/2 łyżeczki cynamonu
  • 1/2 lyzeczki Imbiru
  • Oliwa z oliwek
  • sok z cytryny
  • Dekoracja zielona;)
  • Pieprz i sól
Sposób przygotowania
Mieso z szyjek rakowych mieszamy z kukurydza, porem, odrobina oliwy, soku z cytryny. W międzyczasie przygotujemy sos mango: mango przekroic wzdłuż, usunąć pestke, miazsz pokroic w małe kawałki. Do ronda wlac ocet, wyspać cukier i mieszać do połączenia sie. Dodać mango, gotować aż zmieknie. Przegrzebki myjemy w zimnej wodzie, oczyszczajac z blon i ciemnych części, osuszamy rzecznikiem kuchennym. Na patelnie wlewamy 2 łyżki oliwy i rozgrzewamy ja, kladac przegrzebki koło siebie /niestloczone. Smazymy po min z każdej strony. solimy i pieprzymy skrapiajac sokiem z cytryny. Układamy na talerzu porcje sałatki wielkości średniej miseczki , na gore kilka przegrzebkow polewajac dookoła sałatkę sosem, pieprz do dekoracji i koper albo natka.MaKo, menu obiadowe/ danie główne
Podsumowanie przepisu
Danie główne z nietuzinkowych woców morza

Share on Facebook Send on Messenger Share by email
Autopromocja
Autopromocja

ZAMÓW

WYDANIE DRUKOWANE E-WYDANIE
  • Polecane
  • Popularne
  • Najnowsze