Przekonaj się, że w kuchni ekologia może iść w parze z ekonomią

Certyfikowana żywność ekologiczna jest droga, a na pewno droższa od tej, która takich oznaczeń nie posiada, dlatego kupowanie jej może wydawać się zbytkiem lub nawet oznaką snobizmu. Czy można zatem jeść ekologicznie, a jednocześnie ekonomicznie? Monika Mrozowska w swojej najnowszej książce „Ekonomiczna Ekologiczna Kuchnia” udowadnia, że można i zachęca do kupowania lokalnych produktów, z których można wyczarować cuda za rozsądną cenę!

reklama

„Na zdrowiu nie oszczędzamy” takie hasło w kontekście prawidłowego odżywiania pojawia się często. Dlatego zdrowa, ekologiczna kuchnia kojarzy się z artykułami z wyższej półki. Zakup żywności w specjalnych sklepach ekologicznych może być postrzegany jako luksus, na który nie wszyscy mogą sobie pozwolić. Jeżeli jednak zdecydujemy się nie tylko na incydentalne, ale na regularne spożywanie ekologicznych dań, powinniśmy rozważyć zakupy w przydomowych sklepach i korzystać z niecertyfikowanych produktów. Przecież w zdrowym odżywianiu przede wszystkim chodzi o regularność, dlatego w dłuższej perspektywie bardziej nam się to opłaca.

Jaki sposób na zdrowe odżywianie ma Monika Mrozowska?

  1. Kupujmy to, co jest świeże, nie róbmy zapasów.
  2. Korzystajmy z warzyw i owoców, które w danym sezonie i miejscu są dostępne od ręki. Dzięki temu będziemy mieć pewność, że produkty nie zawierają szkodliwych konserwantów, jak to ma często miejsce w przypadku produktów przywożonych z drugiego końca świata.

Przepisy opracowane przez Monikę Mrozowską w książce Ekonomiczna Ekologiczna Kuchniabazują na prostych składnikach, dostępnych w pobliskim sklepie, a nie w specjalistycznych sklepach ze zdrową żywnością.

Jeśli po przygotowaniu posiłku zostały niespożytkowane resztki, a przecież jedzenie nie powinno się marnować, skorzystaj z podpowiedzi Moniki Mrozowskiej. Dzięki jej przepisom, dowiesz się jak z produktów ogólnodostępnych oraz resztek, które pozostały w lodówce przygotować pyszne dania.

W książce znalazła się również lista niedrogich nieprzetworzonych produktów wysokiej jakości, łącznie z orientacyjnymi cenami za 1 kg lub 1 litr, które później posłużyły autorce do przygotowania 65 przepisów.

Od dziś zdrowa, smaczna i ekonomiczna kuchnia stoi przed wami otworem!

Spotkanie z Moniką Mrozowską odbyło się 13 października w Hali Gwardii w Warszawie. Podczas spotkania, połączonego z pokazem gotowania, autorka udowadniała, że można wyczarować cuda za rozsądną cenę:

Kawę, podczas spotkania, serwowała Bokeh kawa i wino, herbatę – Szakszuka

Monika Mrozowska – aktorka, propagatorka zdrowego odżywiana. Od wielu lat proponuje zdrowe i smaczne potrawy widzom programu „Dzień Dobry TVN”. Autorka i współautorka książek kulinarnych – m.in. Uczta dla dwojga, Słodkie i zdrowe, czyli desery, które możesz jeść codziennie, Słodko zdrowo świątecznie. Wegetarianka. Z pasją angażuje się w akcje prozdrowotne, przede wszystkim związane z edukacją żywieniową.

„Ekonomiczna Ekologiczna Kuchnia”

Data premiery: 11 października 2017 r.
Książka dostępna na stronie www.ksiegarnia.zwierciadlo.pl