Przepiórcze jajka + fasolka + młode ziemniaki = wiosna

reklama

Składniki
  • młode ziemniaki
  • fasolka zielona/żółta
  • jajka przepiórcze
  • cebulka czerwona 1
  • oliwa z oliwek
  • musztarda (z ziarnami gorczycy) 1 łyżka
  • sól/pieprz
  • czosnek 3 ząbki
  • cytryna 1/2
Sposób przygotowania

Ziemniaki dokładnie myjemy (nie obieramy), fasolkę myjemy i obcinamy ogonki. Gotujemy warzywa na parze.

Jajka przepiórcze gotujemy na twardo (około 7 minut)

Cebulę siekamy na super drobno.

Robimy sos – oliwę mieszamy z sokiem z połówki cytryny, musztardą, posiekanym czosnkiem i doprawiamy do smaku.

Ostudzone warzywa kroimy (fasolke na pół ziemniaki na ćwiartki). Zalewamy sosem i dodajemy cebilę – dokładnie mieszamy. Jajka obieramy i kroimy na pół, układamy na wierzchu.

Podsumowanie przepisu

nie da się żyć bez warzyw! a młode warzywa to najlepsze co jest na świecie!

sałatka idealna na lunch, na starter, na kolację. można ją zapakować na piknik, jeść na balkonie, palcami z wielkiej miski lub na rodowe porcelanie.