Psychologia Styl Życia Seks Parenting Moda i uroda Zdrowie Przepisy Kultura Rozwój

Przepiórka z daktylami

Składniki:

  • przepiórki 2 sztuki
  • czerwone winogrona kiść
  • pomarańcze 2 sztuki
  • suszone daktyle kilka
  • dojrzały granat 1 sztuka
  • czerwone wino 100 ml
  • masło kilka łyżek
  • świeża kolendra pół pęczka
  • tymianek kilka gałązek
  • kmin rzymski czyli kumin 1/2 łyżeczki
  • marynowana papryczka chili 2-3 strączki
  • anyż gwiazdka

1 marca 2013 Kuchnia sylwester.ciach

Strefa zakupów - odwiedź Butik.Zwierciadlo.pl

Sposób przygotowania:

Przepiórki oczyścić, umyć i osuszyć. Delikatnie przyprawić solą i pieprzem Pod skórę, od strony piersi włożyć część masła. Pomarańcze sparzyć i obrać ze skórki. Skórkami wymieszanymi z tymiankiem nafaszerować wnętrza przepiórek. Piekarnik nagrzać do 180 stopni przez i piec przepiórki około 20-25 minut do ładnego zezłocenia. Warto piec je najpierw połowę czasu piersiami do dołu, a następnie dopiekać piersiami do góry by były bardziej soczyste. Na patelni rozgrzać masło, wrzucić daktyle i winogrona.  Dodać filety z pomarańczy i smażyć kilka minut. Podlać winem, wrzucić anyż, kmin rzymski i papryczki chili.. Dusić aż daktyle i winogrona zmiękną i płyn się zredukuje tworząc sos. Z wnętrza przepiórek usunąć skórki z pomarańczy, przekroić je na pół i delikatnie poddusić razem z owocami. Podawać obficie posypane siekaną świeżą kolendrą i ziarnami wyłuskanymi z dojrzałego granata.

POLECANE KSIĄŻKI