Przepis na grecką zapiekankę

mat.pras. Hochland Polska Sp. z o.o.

Grecy słyną z niezwykłej gościnności, zamiłowania do zabawy i dobrego jedzenia. Nie bez powodu przecież kuchnia grecka uważana jest za jedną z najlepszych na świecie. Zachwyca bogactwem smaków i aromatów, a w dodatku jest lekka i bardzo zdrowa. |Grecy słyną z niezwykłej gościnności, zamiłowania do zabawy i dobrego jedzenia. Nie bez powodu przecież kuchnia grecka uważana jest za jedną z najlepszych na świecie. Zachwyca bogactwem smaków i aromatów, a w dodatku jest lekka i bardzo zdrowa. |Grecy słyną z niezwykłej gościnności, zamiłowania do zabawy i dobrego jedzenia. Nie bez powodu przecież kuchnia grecka uważana jest za jedną z najlepszych na świecie. Zachwyca bogactwem smaków i aromatów, a w dodatku jest lekka i bardzo zdrowa. |Grecy słyną z niezwykłej gościnności, zamiłowania do zabawy i dobrego jedzenia. Nie bez powodu przecież kuchnia grecka uważana jest za jedną z najlepszych na świecie. Zachwyca bogactwem smaków i aromatów, a w dodatku jest lekka i bardzo zdrowa. |Grecy słyną z niezwykłej gościnności, zamiłowania do zabawy i dobrego jedzenia. Nie bez powodu przecież kuchnia grecka uważana jest za jedną z najlepszych na świecie. Zachwyca bogactwem smaków i aromatów, a w dodatku jest lekka i bardzo zdrowa. |Grecy słyną z niezwykłej gościnności, zamiłowania do zabawy i dobrego jedzenia. Nie bez powodu przecież kuchnia grecka uważana jest za jedną z najlepszych na świecie. Zachwyca bogactwem smaków i aromatów, a w dodatku jest lekka i bardzo zdrowa.
Żeby poczuć ten fantastyczny smak nie trzeba wyjeżdżać już do Grecji. Dzięki serkom Hochland PIATO, każdy może przenieść śródziemnomorskie smaki do swojej kuchni i zorganizować wielką grecką imprezę. Co i jak przygotować, aby zachwycić swych gości, podpowiada znany kucharz i pasjonat zdrowego gotowania – Tomasz Jakubiak. (mat.prasowe Hochland Polska Sp. z o.o.)

reklama

Składniki
  • mielona wołowina 500 g
  • ziemniaki 300 g
  • bakłażany 2 sztuki
  • cebula 1 sztuka
  • pomidory malinowe 4 sztuki
  • czosnek 4 ząbki
  • bulionu wieprzowego 1 szklanka
  • pasta sezamowa „Tahini” 2 łyżki
  • serek Hochland PIATO z papryczką chili i bazylią 300 g
  • kminek rzymski 1 łyżeczka
  • papryka słodka 3 łyżeczki
  • jogurt 3 łyżki
  • masło 5 łyżek
  • Mięta i sok z cytryny z 1 cytryny
Sposób przygotowania
  • Ziemniaki ugotuj na półtwardo i pokrój w grubą kostkę. W podobną kostkę pokrój bakłażana, pomidora i cebulę. Na 3 łyżkach masła przesmaż bakłażana, cebulę i ziemniaki. Dopraw kminkiem i papryką.
  • Gdy warzywa się zarumienią, dodaj pomidora i wymieszaj. Dodaj również pastę sezamową  i jogurt, a następnie dopraw.
  • Wołowinę przesmaż na pozostałym maśle i dodaj bulion.
  • Duś, aż zmniejszy swoją objętość. Wołowinę posól, ale delikatnie gdyż serek Hochland PIATO sam w sobie jest słony.
  • Na dno brytfanki wysyp warzywa, na nie mięso, całość posmaruj warstwą serka PIATO i wstaw do piekarnika.
  • Piecz około 30min w temperaturze 160 stopni.
  • Zapiekankę po wyjęciu posyp posiekaną miętą i skrop sokiem z cytryny.

Smacznego!

mat.prasowe Hochland Polska Sp. z o.o.