Przepis na zupę dyniową z morelami

Bakalland

Bakalie doskonale komponują się z warzywami takimi, jak dynia czy marchew. Przepis na zupę dyniową z suszonymi morelami i pestkami dyni|Bakalie doskonale komponują się z warzywami takimi, jak dynia czy marchew. Przepis na zupę dyniową z suszonymi morelami i pestkami dyni|Bakalie doskonale komponują się z warzywami takimi, jak dynia czy marchew. Przepis na zupę dyniową z suszonymi morelami i pestkami dyni|Bakalie doskonale komponują się z warzywami takimi, jak dynia czy marchew. Przepis na zupę dyniową z suszonymi morelami i pestkami dyni
 

reklama

Składniki
  • dynia 500 g
  • suszone morele Bakalland garść
  • masło 1 łyżka
  • oliwa z oliwek 1/2 łyżki
  • starty imbir 1/2 łyżeczki
  • papryka chili w proszku 1/2 łyżeczki
  • sok pomarańczowy 1/3 szklanki
  • jogurt naturalny 100 g
  • serek mascarpone 50 g
  • sól i pieprz do smaku
  • łuskane pestki dyni lub płatki migdałowe Bakalland 75 g
Sposób przygotowania

Dynię myjemy, usuwamy pestki, kroimy w kostkę.

Suszone morele myjemy i zalewamy gorącą wodą, aby zmiękły.

W garnku roztapiamy masło z dodatkiem oliwy, dodajemy świeży imbir i podsmażamy, stale mieszając.

Dodajemy dynię, suszone morele, papryczkę chili i szczyptę soli. Smażymy przez 5 minut, od czasu do czasu mieszając. Dodajemy sok pomarańczowy oraz tyle wody, aby przykryć dynię.  Gotujemy do miękkości, przez około 30 minut.

Wszystko przekładamy do blendera, dodajemy jogurt naturalny oraz serek mascarpone. Miksujemy do uzyskania gładkiej konsystencji, doprawiamy solą oraz pieprzem. Zupę podajemy na ciepło, posypaną prażonymi pestkami dyni lub płatkami migdałowymi Bakalland.