Psychologia Styl Życia Seks Parenting Moda i uroda Zdrowie Przepisy Kultura Rozwój

Przepis na zupę dyniową z morelami

Składniki:

  • dynia 500 g
  • suszone morele Bakalland garść
  • masło 1 łyżka
  • oliwa z oliwek 1/2 łyżki
  • starty imbir 1/2 łyżeczki
  • papryka chili w proszku 1/2 łyżeczki
  • sok pomarańczowy 1/3 szklanki
  • jogurt naturalny 100 g
  • serek mascarpone 50 g
  • sól i pieprz do smaku
  • łuskane pestki dyni lub płatki migdałowe Bakalland 75 g

23 września 2015 Kuchnia sylwester.ciach
Bakalland
Bakalie doskonale komponują się z warzywami takimi, jak dynia czy marchew. Przepis na zupę dyniową z suszonymi morelami i pestkami dyni

 

Sposób przygotowania:

Dynię myjemy, usuwamy pestki, kroimy w kostkę. Suszone morele myjemy i zalewamy gorącą wodą, aby zmiękły. W garnku roztapiamy masło z dodatkiem oliwy, dodajemy świeży imbir i podsmażamy, stale mieszając. Dodajemy dynię, suszone morele, papryczkę chili i szczyptę soli. Smażymy przez 5 minut, od czasu do czasu mieszając. Dodajemy sok pomarańczowy oraz tyle wody, aby przykryć dynię.  Gotujemy do miękkości, przez około 30 minut. Wszystko przekładamy do blendera, dodajemy jogurt naturalny oraz serek mascarpone. Miksujemy do uzyskania gładkiej konsystencji, doprawiamy solą oraz pieprzem. Zupę podajemy na ciepło, posypaną prażonymi pestkami dyni lub płatkami migdałowymi Bakalland.

POLECANE KSIĄŻKI