Filety z matiasa bałtyckiego z suszonymi borowikami i miodem spadziowym

Składniki dla 4 osób: 4 filety słonego matiasa, 500 ml mleka,
100 g ugotowanych suszonych borowików, 100 ml oleju lnianego,
2 duże pokrojone w półplastry cebule, 1 łyżka miodu spadziowego, 1 pęczka koperku, 1 pęczek rukoli, sok z 1 cytryny, szczypior do dekoracji, sól morska, grubo mielony czarny pieprz, liść laurowy, ziele angielskie, czerwony pieprz, goździki Prymat, 4 łyżki kwaśnej śmietany

Umyte filety śledziowe zalać mlekiem, odstawić na dwie godziny, a następnie opłukać w zimnej wodzie, osuszyć i pokroić w plastry. Ugotowane suszone grzyby pokroić w paseczki, podsmażyć z cebulą na 3 łyżkach oleju, dodać miód, sok z cytryny i posiekany koperek. Doprawić do smaku. Aromatyczne borowiki ułożyć na plastrach matiasa, zalać pozostałym olejem lnianym i odstawić na 6 godzin do lodówki.

reklama

Tak przygotowane matiasy z borowikami podawać z rukolą, kwaśną śmietaną i domowym chlebem razowym.

Przepis z książki Roberta Sowy Życie kocha jeść. Nowoczesna kuchnia z regionalnymi akcentami”, Wydawnictwo Zwierciadło.

Książka już do kupienia w naszej księgarni.