Butik Świąteczny

Bezguletnowy makowiec z Quinoa

Soligrano

Tradycja polska głosi, że na wigilijnym stole powinno się znaleźć 12 potraw. Boże Narodzenie nie może się obejść bez makowca i pierniczków. Jak zaskoczyć rodzinę i urozmaicić tradycyjne przysmaki?

SKŁADNIKI:

  • 200g quinoi ekspandowanej (komosy ryżowej) SOLIGRANO
  • 1 puszka masy makowej
  • 80g miodu wielokwiatowego
  • 1 tabliczka czekolady deserowej
  • 20g płatków migdałów
  • 20g kandyzowanej skórki pomarańczy
  • 3 jajka (białka)

PRZYGOTOWANIE: Rozpuścić masło, dodać do niego miód, a następnie ekspandowaną quinoę – mieszać do połączenia wszystkich składników. Formę do pieczenia wyłożyć papierem do pieczenia i rozprowadzić masę z ekspandowaną quinoą po jej spodzie. Połączyć masę makową z białkami jajek, mieszać do połączenia składników, a następnie ułożyć powstałą masę na quinoi i wstawić do piekarnika rozgrzanego do 170 stopni. Piec 60 minut. Po wystygnięciu i wychłodzeniu pokroić makowiec na porcje, udekorować rozpuszczoną czekoladą, płatkami z migdałów i kandyzowaną skórką z pomarańczy