1. Zwierciadlo.pl
  2. >
  3. Kuchnia

Pierogi z kapustą i grzybami

http://123rf.com/
http://123rf.com/
Składniki dla 6 osób. Ciasto: 700 g mąki, ¾ szklanki gorącej wody, ½ czubatej łyżki soli, 1 łyżka oleju

Farsz: 1 kg posiekanej kapusty kiszonej, 70 g suszonych grzybów, 4 ząbki posiekanego czosnku, 1 duża posiekana cebula, sól i pieprz
Ciasto: Mąkę przesiewamy do pojemnika robota kuchennego. Następnie dodajemy resztę składników i miksujemy na gładką masę (ciasto można także wyrobić ręcznie). Jeśli chcemy, żeby ciasto było twardsze i bardziej zwarte, opcjonalnie można dodać 1 jajko. Ja robię to dopiero powyżej 1 kilograma mąki.

Farsz: Grzyby zalewamy wrzątkiem i odstawiamy na 30 minut. Gdy się namoczą, wyjmujemy je z zalewy i siekamy. Zalewę zostawiamy do późniejszego zużycia. W garnku rozgrzewamy olej i przesmażamy czosnek z cebulą. Dodajemy grzyby i dalej smażymy przez 5 minut. Wówczas dodajemy kapustę oraz wodę z zalewy grzybowej. Dusimy 1 godzinę w razie potrzeby dolewając trochę wody. Doprawiamy do smaku.

Ciasto dzielimy na 4 części. Każdą z nich wałkujemy i wykrawamy za pomocą szklanki lub innego naczynia okręgi o średnicy około 7 cm. Nakładamy po łyżce farszu i zawijamy pierogi. Przed podaniem gotujemy w lekko osolonym wrzątku. Pierogi smakują także świetnie na drugi dzień. Odsmażone na patelni z odrobiną cebulki.

Share on Facebook Send on Messenger Share by email
Autopromocja
Autopromocja

ZAMÓW

WYDANIE DRUKOWANE E-WYDANIE
  • Polecane
  • Popularne
  • Najnowsze